Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Дискусия за всичко около родните и чуждестранните медии.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 2626
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 1770 times
Been thanked: 1898 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » чет юли 15, 2021 5:05 am

Още една иновация в сайта на БНТ – субтитри при излъчване на живо
Обществената телевизия интегрира нова технология в дигиталните си канали. Изкуствен интелект субтитрира българска реч
https://bntnews.bg/news/oshte-edna-inov ... 9news.html

Изображение
Субтитри при пряко излъчване в сайта на БНТ е следваща стъпка в процеса на дигитализация на обществената телевизия в последната година.

Преди няколко месеца стартира иновативната технология „Чуй новините“, при която изкуствен интелект чете новините в сайта bntnews.bg и в мобилното приложение BNT NEWS. Услугата е изключително удобна за хора с увредено зрение или такива, които имат динамичен дневен режим и четенето затруднява ежедневната им рутина.

Робот чете новините на Българската национална телевизия

Преди броени дни, към сайта на БНТ бе активирана поредната иновация - автоматично генериране на субтитри при живото излъчване на ефирното съдържание в сайта. Технологията е на база изкуствен интелект, а генерирането на субтитри зависи от начина на говорене - дали събеседниците имат добра дикция и произнасят правилно думите; говорят ли един след друг или едновременно; използват ли чуждици, жаргонни думи, умалителни, както и дали говорещият има говорен проблем. Технологията позволява „обучение“ на алгоритъма за изписване на определени звуци, нагаждане към често звучащи гласове и по този начин да се настройва към специфичен говор.

„Полагаме сериозни усилия да направим по-лесно и достъпно дигиталното съдържание на БНТ. Разбираме и приемаме изключително сериозно ролята си да сме в помощ на всички обществени групи и затова работим усилено в тази посока. В дигитална среда не всеки има възможност да слуша и често пъти субтитрирането на видео е по-удобният начин за възприемане на съдържание за потребителите. За някои то е и единствената опция при гледане на видео и затова ще продължим да подобряваме и развиваме тази услуга“, казва Борислав Чоранов, директор „Мултимедия“ в БНТ.

Той споделя още, че за момента услугата е в тестов период, в който се подобрява надеждността от техническа гледна точка - адаптиране за всякакъв вид устройства и изчистване на технически проблеми между системите. Въпреки това вече 80% от гледащите програмата на БНТ „на живо“ са гледали поне веднъж канала със субтитри.

БНТ пуска онлайн плейлисти за слушане на новини

Субтитрите са активни от 5.55 ч. до 24.00 ч., а желаещите да се възползват от технологията могат да го направят в стрийминг канала на БНТ 1, който е с автоматично включена опция за субтитриране на програмата - http://tv.bnt.bg/bnt1subs. Потребителите имат възможност сами да включат и изключат автоматичното им генериране.

Дано го пуснат, като функция и за ефирните, сателитните и кабелните им потребители.
Един мой тест:
Изображение
Водещата каза: "От БСП и ДПС казаха, че .........." а на екрана се вижда "пас пас".

Отговори