Интервю на шефа на КРС

Дискусия за всичко около родните и чуждестранните медии.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1408
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 309 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Интервю на шефа на КРС

Мнение от RADIOTO » вт яну 09, 2018 6:01 pm

Веселин Божков: До края на 2018-а всяка държава в ЕС трябва да има пътна карта за освобождаването на спектъра от 700 мегахерца

http://bnr.bg/post/100918021/veselin-bojkov
В края на седмицата изтича вторият мандат на Веселин Божков начело на Комисията за регулиране на съобщенията. За предаването „12+3“ по „Хоризонт“ той сподели, че най-големият успех на КРС е, че са научили абонатите да търсят правата си когато смятат, че те са нарушени:

През последните 10 години постигнахме значителни и конкретни успехи по отношение на регулирането на пазара, на създаването на реална конкуренция и в крайна сметка и максимална защита на интересите на потребителите. През 2007-а година, когато поех ръководството на този регулатор, бяхме с най-високите цени за терминиране в целия ЕС - три пъти по-високи от останалите страни. За тези 10 години ние намалихме цените за терминиране в мобилни и фиксирани мрежи. Осигурихме и ефективното и безпроблемно прилагане на регламента за роуминг услугите, като успешно въведохме и преносимостта на номерата.

Създадохме и условия за реална конкуренция на пазара на пощенски услуги след неговата либерализация. Може би сме единственият национален регулатор в Европейския съюз, на който ЕК не е откривала втора фаза в дорамковата директива със съмнения за извършване на пазарни анализи. Тоест, ние сме единственият регулатор, на който Европейската комисия не е наложила вето или открила втора фаза. Осъществихме и ефективен мониторинг на радиочестотния спектър. Знаете, че изградихме модерна европейска мониторингова система и Национална система за мониторинг. Имаме 15 стационарни станции за мониторинг на радиочестотния спектър и 8 мобилни станции. Цените на едро във фиксирани мобилни мрежи бяха понижени многократно. Това доведе и до спад на цените на дребно. Средните цени на мобилните повиквания към други мрежи през последните години са намалели повече от 5 пъти.
Когато поех Комисията, никога не съм получавала съвети, а и не искам да давам съвети. Господин Желязков е достатъчно опитен администратор. Надявам се всичко хубаво, което сме постигнали като комисия, да бъде отчетено и да започне да се надгражда. Разбира се, има важни задачи. За мен, първо трябва да бъдем в съзвучие с приоритетите, които си поставя Европейската комисия. Вторият момент - говорим за единния европейски цифров пазар и дигитален пазар - има заложен по време на Българското председателство един приоритет от гледна точка на възприемане на правилата за роуминг в Европейския съюз и от другите страни на Западните Балкани. Другият момент, за мен изключително важен, това е за интернет свързаността.
2018-а година ще бъде интересна година, тъй като трябва да се изработи пътна карта за всяка държава за освобождаването на спектър 700 мегахерца. Ние сме стартирали определените дейности. Надявам се, че господин Желязков ще доведе този процес до успешния му край.

Божков е пресметнал, че от продажбата на следващия честотен спектър - 800 MHz страната ни може да спечели близо 500 милиона евро. Той е разработил и план как това да стане, но Министерството на отбраната го е замразил временно.
Почервеняването на текста е от мен ;-) .
These users thanked the author RADIOTO for the post:
PGF (вт яну 09, 2018 6:03 pm)
Rating: 12.5%

Отговори