Страница 1 от 3

Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: чет ное 29, 2018 7:12 pm
от Георги
На колко честоти се приема националното ни радио в София?

Много често съм си задавал въпроса защо тук в София приемаме радио Белград едва-едва на само 2 честоти – от Бесна Кобила и от Ястребац. :think: От Пиротския Църни връх сигналът на 98,5 е доста слаб, едва се приема на микролокации с антена. :idea:
За сравнение нашето национално радио се приема на цели 15 честоти и то:

1. От Копитото – 103,0
2. Петрохан – 101,4
3. Вр. Ботев – 100,9
4. Вр. Братия – 100,1
5. Своге + Лакатник – 102,4
6. Струпец – 94,7
7. Пловдив-Копривките – 91,7
8. Белоградчик – 102,3
9. Кюстендил-Виден – 102,1
10. Ябланица – 89,2
11. Правец – 102,4
12. Ихтиман – 97,4
13. Боровец – 88,2
14. Плевен – 102,7
15. Оряхово – 99,8
Има и 16-та честота, която се приема в София, но само когато местните радиа на 90,0 и 97,6 не работят. Тогава се приема с почти максимален сигнал предавателят от Трън, западна България, който кой знае защо излъчва от сравнително скоро и то върху честотите на софийски станции, които иначе се приемат и в Бела паланка например.

От една страна това е добре, защото е покрита територията ни с качествен УКВ сигнал навсякъде, но от друга има наистина излишни предаватели, кото само пилеят ток, т.е. наши пари, от нашите данъци. Това са такива предаватели, които покриват територия, вече покрита от години от други предаватели на същите национални станции.
Като излишни бих откроил следните от по-горния списък + някои други тук в западна България:
1. Братия
2. Струпец
3. Пловдив-Копривките
4. Правец
5. Ихтиман
6. Боровец
7. Лом
8. Оряхово
9. Благоевград
10. Якоруда
11. Велинград
12. Бабяк
Пилеенето на ток обаче не е присъщо само на тежка уж екс-комунистическа структура, каквато е тази на Националното ни радио, но и на уж частното Дарик например. Тази станция, освен че се излъчва с най-лошия възможен звук, който някога съм чувал на УКВ, пилее енергия например в Сандански и Петрич, разполагайки по един предавател във всяко от градчетата, които иначе имат отическа видимост едно с друго и отстоящи едно от друго на само 20-тина км. И двата града са иначе отлично покрити със сигнал от вр. Орелек на Пирин, така че двата предавателя, разположени „в ниското“ - по един за всеки град са напълно ненужни. :angry-banghead:
Предавателят на Дарик от вр. Братия на 107,4 също е абсолютно ненужен защото покрива територия, отдавна покрита със сигнал от други предаватели на същата станция, най-вече от 105,4 и 105,0. :idea:

Това са примерите, за които се сещам в момента, но със сигурност има такива и в останалата част на страната ни, за които могат да пишат колегите, живеещи там. :arrow:

Re: Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: чет ное 29, 2018 8:26 pm
от RADIOTO
Гледам в списъка с честотите си изброил 14 честоти на Хоризонт и една на Хр. Ботев (91,7).
При мен има прием на Хоризонт и на 88,1 от Пловдив.
А иначе самото БНР в двора на радиото рекламираше сигнала от Петрохан в София:
RADIOTO написа:
чет апр 27, 2017 12:28 pm
Днес видях, че на задния вход на БНР се рекламира честотата на Хоризонт от Петрохан, заедно с другите софийски:
Изображение
А от предната страна го няма:
Изображение
Сигнала на 101,4 MHz безспорно е силен и се приема без проблем в София, но по тази логика могат да рекламират и Програма" Христо Ботев" на 99,5 MHz и на 88,8 MHz. ...

Re: Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: чет ное 29, 2018 9:23 pm
от radiolubitel
Всичко това и мен много ме дразни, дължи се на малоумниците в КРС, отговарящи за електромагнитната съвместимост.

Re: Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: пет ное 30, 2018 7:23 am
от RADIOTO
Според мен другата гледна точка е:
Dx-ерите сте един вагон народ, слушателите на Хоризонт са 2 млн. Те ползват NoName китайски приемници, Вефове и т.н. за тях сигналите от предаватели извън София са не приемаеми.
Истината е някъде по средата т.е. наистина има сигнали, които се дублират, като примера на Георги: Петрич - Сандански, но за Ябланица, Плевен и Оряхово, мисля че са твърдо достижими само за "тежко въоръжените" колеги от София. Аз ги приемам само с XDR S3HD.

Re: Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: пет ное 30, 2018 2:08 pm
от Stani
Не е точно така придържам се към горният коментар за тежката артилерия, при мен се лови 102,1Виден, но не навсякъде е качествено ако нямаш тежка артилерия звукът е с шум на стерео и отразен сигнал същото е положението дори и по лошо от вр.Ботев и Петрохан, в някои от околните села тези предаватели въобще не се приемат като например село Ново село и именно за това е нужен местният от Боровец 88,2MHz, който между другото трябва да излъчва с по голяма мощност защото от трите предавателя на БНР излъчващи от Боровец той лъчи с най малка мощност, а това е първата национална програма. Под качествено приемане се има предвид сигнал осигуряващ приемане без никакъв шум в стереото, а такъв прием в по ниските части осигуряват единствено местните предаватели. В Ихтиман има възможност за прием от вр.Ботев, Петрохан, но не е качествено, Боровец 88,2 се приема слабо същото важи и за Копитото 103.0 така, че има смисъл от тези предаватели. За гадният звук на Дарик съм съгласен, но това е друга тема. Лошото в всичко е, че няма правилно разпределение на честотите и предавателите си пречат.

Re: Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: пет ное 30, 2018 8:25 pm
от ShukiBG
Излишни предаватели са всичките предаватели на Хоризонт и Шумен (Разград, Шумен, Търговище, Силистра, Тутракан и Русе) в Североизточна България, като 87.6MHz и 102.0MHz от Венец, Шумен покриват не само Североизтока, а и доста по далечни локации...

Re: Излишни предаватели, пилеещи напразно ток

Публикувано: чет дек 27, 2018 5:04 pm
от Георги
Забравих да спомена най-излишните предаватели на БНР 1 Хоризонт в СЗ България - тези до с. Долна Вереница до Монтана на 100,4 и до с. Гъмзово, Видинско на 100,0 MHz.... :angry-banghead:
Единият разположен съвсем умишлено точно върху заетата от 1988 г. честота на Белград 202, излъчвана от недалечната пл. Тупижница и другия, разположен умишлено точно върху не толкова отдавна излъчваната Еуропа ФМ от Балота до Турну Северин, но все пак излъчваща от преди нашата държавна станция да се появи.... :angry-argument: