Базова станция

Victor
Мнения: 3
Регистриран на: чет сеп 24, 2020 6:26 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Базова станция

Мнение от Victor » чет сеп 24, 2020 6:41 am

Здравейте на всички, нов съм във форума.
Темата, която отварям администратора ще прецени дали е за тук, но за мен доста важна и наболяла.
Та накратко:
Търся експертна оценка и професионално мнение относно базова станция на мобилен оператор монтирана в непосредствена близост (по- малко от 40 м) и на нивото на жилището ми. Улицата е малка, но с голям наклон и затова засегнатите жилища (къщи и апартаменти) попадащи под пряко въздействие и на нивото на антената в радиус 20-50 м са над 20 на брой.
Обсъждали сме многократно темата на общи събрания с всички съседи живущи в посочения периметър и търсим решение на въпроса.
До колкото съм запознат първата стъпка е измерване на лъчението от екип на лаборатория “Физични фактори” на НЦОЗА, които след контакт с тях меко казано ни "пуснаха по пързалката" и препратиха към РЗИ, от които ни "вопъл ни стон".
Въпроса е колко достоверни ще бъдат отчетените данни, тъй като те зависят от моментното натоварне по време на самото измерване, както и от уреда, с който се замерват ?
Как може да се провери и как да се контролира достоверността на диаграмата на излъчване в хигиенно-защитната зона, в която най-вероятно съм попаднал ?
Колко адекватна и бърза е намесата на институциите при констатиране на нарушения и биват ли остранявани станции изградени в нарушение ?

Ще съм Ви безкрайно благодарен да споделите Вешето мнение и съвет !

Потребителски аватар
LimaZulu
Мнения: 264
Регистриран на: чет юни 11, 2020 5:04 pm
Has thanked: 36 times
Been thanked: 161 times

Re: Базова станция

Мнение от LimaZulu » чет сеп 24, 2020 8:56 am

Относно колко обективни и бързо реагиращи ще бъдат институциите - не мисля, че някой може да ти отговори адекватно.
Относно молбата за замерване и коректност при изпълнение на монтажите можете да се обърнете към комисията за регулиране на съобщенията. Естествено, че и там ще попаднете на бюрократщина, това е ясно. За съжаление няма как да го избегнете. Форми за подаване на жалба има в сайта им и може да бъде подадена онлайн. Но не съм сигурен дали това е правилният документ който трябва да попълните във вашия случай.
Колко ще са достоверни данните за излъчване - божа работа. В зависимост от зоните и мащабите ,които трябва да покрият съотвените базови станции, могат съвсем спокойно да излъчват с 30-40 вата. В населени зони на дали ще се налагат повече от 15-20 вата, а за гъсто населени такива - дори още по-малко. Базовите станции използват така наречените панелни антени, които имат насоченост, така че сте пряко засегнати само ако сте срещу "панела". Като най-безопаснте зони съответно са под и зад панела. Диаграмата на подобна антена е около 30-40 градуса което ще рече, че ако базовата станция е разположена сравнително високо и къщите са разположени срещу нея, но значително по-ниско също ще попаднат в не пряко засегнатата зона. Тъй като не знам дали успях да обясня добре, последното ще се опитам да го изразя с картинка която горе долу да онагледи, кои биха били пряко засегнатите територии.
Изображение

Друг важен фактор, на който трябва да обърнете внимание се нарича напрегнатост (в специализираната литература ще го срещнете и като интензитет) на полето. Или това на най-прост език ще рече "концентрацията на енергия на единица площ". И, за да улесним нещата още повече - напрегнатоста на полето непосредствено до самата антена е най-голямо и намалява с увеличаване на разстоянието. Ако стигнете до измерване важно е да следите дали то се измерва в диаграмата на антената. Тоест в онова поле което покриват онези 30-40 градуса, като имате предвид, че с разстоянието съответно и полето се разширява. Естествено трябва да поискате и измерване в поне 3 точки в ляво и в дясно от това поле. За съжаление конкретни стойности какво трябва да покаже уреда, за да се счита за съответно за беопасно или опасно не мога да цитирам, но това РЗИ трябва да го знае.
Та, освен мощност и напрегнатост, трябва да се следи и за коректност при монтаж, тъй като има определени изисквания и в жилищни и гъсто населени региони определено не е разрешено (а и оператора не би спечелил нищо от това) станциите да са по-ниски от околните сгради. Според мен КРС и РЗИ за вашите институции, които трябва да гоните
These users thanked the author LimaZulu for the post:
RADIOTO (чет сеп 24, 2020 4:55 pm)
Rating: 7.69%

Victor
Мнения: 3
Регистриран на: чет сеп 24, 2020 6:26 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Базова станция

Мнение от Victor » пет сеп 25, 2020 6:44 am

Благодря ви много за подробното разяснение. Ще се постарая да търся контакт в РЗИ или КРС, защото за съжаление не съм много очарован от начина, по който работят.
Относно насочеността, челно към мен няма нито един, а само успоредно на блока насочен. Тък като улицата е с голям наклон позицията на сградата върху, която е монтирана станцията е грубо казано е на ниво един жилищен етаж над мен и пряко разстояние около 40 м.
За онагледяване прилагам две снимки направени от балкона, макар да не съм сигурен колко ясно ще се добие представа от тях.

Изображение

Изображение

Потребителски аватар
Stani
Мнения: 376
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 5:53 pm
Has thanked: 163 times
Been thanked: 103 times

Re: Базова станция

Мнение от Stani » пет сеп 25, 2020 7:13 am

Пич не се занимавай с глупости, не знам кой ви пусна тия мухи със тия клетки и облъчвания, всички клетки излъчват в норма и опасност няма нито при 5G, 4 и 3G, много по опасни са телефоните допрени до ухото когато се говори и зяпането в тях по цял ден в социални мрежи и тем подобни!
These users thanked the author Stani for the post:
LimaZulu (пет сеп 25, 2020 7:32 am)
Rating: 7.69%

Victor
Мнения: 3
Регистриран на: чет сеп 24, 2020 6:26 am
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Базова станция

Мнение от Victor » пет сеп 25, 2020 7:36 am

По тази тема много има писано и не бих казал, че нещата са толкова безобидни. Има определени санитарно хигиенни условия и когато не са спазени въздействието върху човек е лошо, дори много лошо.

Потребителски аватар
LimaZulu
Мнения: 264
Регистриран на: чет юни 11, 2020 5:04 pm
Has thanked: 36 times
Been thanked: 161 times

Re: Базова станция

Мнение от LimaZulu » пет сеп 25, 2020 7:37 am

@Stani попринцип е прав. Но ако толкова много ви притеснява на дали ще се преборите с тях да я махнат. По-добре помислете как сами да се спасите. А именно Ка стъкла на джамовете и онова хубаво дръвче което е между вас и онази къща го пуснете да расте и във височина, за да закрие пряката ви видимост. Тамън сега идват месеците, в които се прави подмладяваща резитба :) Май е на съседите ви, така като гледам, но пък ударете им едно рамо в тая насока ;) Тамън ще започнат да ви харесват :)

Отговори