TETRA/ТЕТРА

Приеми на служебни комуникации във всички обхвати.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1365
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 285 times
Been thanked: 322 times
Контакти:

TETRA/ТЕТРА

Мнение от RADIOTO » ср дек 20, 2017 11:23 am

Докато ме нямало на българска територия, в-к Капитал размишлявали над Тетра мрежите:
http://www.capital.bg/politika_i_ikonom ... _budeshte/
Два държавни телекома си търсят бъдеще
След като инвестира 320 млн. лв. в две TETRA мрежи, държавата трябва да реши какво ще прави с тях

бщоизвестно, но грешно разбиране е, че мобилните оператори в България са три. В действителност са двойно повече. В началото на века армията и МВР, а впоследствие и "Летище София", започват паралелно изграждане на собствени мрежи за мобилна комуникация по стандарта TETRA (TErrestrial Trunked RAdio). Петнадесет години по-късно държавата е отделила над 320 млн. лв. за изграждането и поддържането им. Досега това се случваше с европейски фондове. Сега държавата трябва да реши как ще развива тази ключова за националната сигурност инфраструктура.

TETRA мрежата е важна, защото при природно бедствие или терористичен акт (когато комуникациите се прекъсват или просто спрат да работят заради претоварване) ще позволи на институциите да имат връзка помежду си. Освен това TETRA позволява координация на големи групи (при спасителни операции), както и в труднодостъпни райони - като при спасителни акции в планината. Отскоро МВР ги използва за управление на системата за ранно предупреждение (сирените, които казват "Внимание, внимание!").

През TETRA телефона може да се правят обаждания до стандартни стационарни и мобилни мрежи, а android имат приложения, които позволяват през GSM мрежа, чрез VPN, да се направи връзка на смартфон с TETRA.

Два от два

В света има два стандарта на TETRA - единият е на Motorola, а другият на Airbus. Преди 15 години българските власти са допуснали историческа грешка, като са избрали да заложат едновременно на двете системи.МВР работи с Airbus, а армията - с Motorola. В момента двете мрежи са несъвместими - тази на МВР не може да ползва мрежата на армията и обратното. Те са по различен стандарт на криптиране, като този на армията е най-ниското възможно ниво. Нивото на криптиране на мрежата на МВР дълго време е правело невъзможно подслушването на разговорите на полицаите, заподоздрени в корупционни действия.

Разбира се, производителите на двете системи нямат интерес те да са съвместими (за да поддържат монопола на продуктите си), но след натиск от Европейската комисия от няколко години двете мрежи могат да се интегрират. За това е необходимо отделянето на допълнителни средства.

Мрежата на МВР, която е най-развита, покрива територията на почти цялата страна без Рила и част от Североизточна България. Тя се ползва и от други държавни институции - ДАНС, прокуратурата, службата за подслушване и следене (ДАТО), НСО, служба "Сигурност" на Столичната община и т.н.

Развитието на мрежата става възможно благодарение на средства, които са отпускани от ЕС за охраната на външните граници (поради това покритието е било най-добро там). След това идва финансиране от АЕЦ "Козлудуй", в зоната, която МВР охранява.

Тази на армията е около основните военни гарнизони, самостоятелните военни формирования, учебно-тренировъчните полигони, военни летища, военноморските пунктове за базиране, голяма част от автомагистралите и пътищата от републиканската пътна мрежа, както и крайбрежието и териториалните води на Черно море.

Паралелно "Летище София" също е изградило собствена TETRA мрежа, а най-различни институции продължават да изгражда и поддържат собствени средства за връзка. Така например горските управления влагат средства в УКВ мрежи на места, където отдавна има TETRA покритие, а БДЖ поддържат система с... телеграми.

Абсурдът от несъвместимостта на мрежите на армията и МВР се видял най-ясно при съвместната операция по охрана на границата, където мрежата на МО нямала покритие, а тази на МВР имала. Служителите на МО нямало как да ползват телефоните си и трябвало да взимат от тези на полицията.

Кой път?

Младен Петров, който ръководи дирекция "Комуникационни и информационни системи" - структурата, управляваща ТETRA системата на МВР, обяснява, че на практика държавата трябва да реши дали да избере интеграция, което е "дълъг и скъп процес", или да се продължи изграждането на МВР мрежата, докато се покрие цялата страна и се засили капацитетът в големите градове.

По информация на "Капитал" по предварителни оценки интегрирането на двете мрежи ще струва точно толкова, колкото е необходимо, за да се довърши покритието на мрежата на МВР - приблизително 50 млн. лв. Когато мрежата има покритие на територията на цялата страна, тя ще може да се използва от всички държавни институции. Проект за такъв план има на сайта за обществени консултации от юли 2015 г., но движение по него няма.

Според Петров става дума за управленско решение, което той няма как да коментира, но подчертава, че е създадена работна група между двете министерства, която проучва финансовите и техническите аспекти на двете възможни решения.

От Министерството на отбраната обаче имат друго виждане. "Планира се да бъде развита мобилна част на TETRA мрежата на Министерството на отбраната чрез проектиране и изграждане на мобилни модули. Целта е да се създадат условия за лесно и бързо разширение обхвата на мрежата в места без покритие, в които военни формирования могат да изпълняват внезапно възникнали задачи." Малката подробност е, че въпросните мобилни станции използват свързаност през сателит, което прави разходите за връзка доста скъпи.

Всъщност това е моделът, който съществува в Западна Европа - TETRA играе ролята на държавен мобилен оператор, който гарантира сигурна връзка за институциите, което позволява споделяне на разходите за поддръжка между повече институции, които са около 20 млн. лв. годишно.

Малък пример: България управлява три паралелни TETRA мрежи, а три отделни държави - Норвегия, Финландия и Швеция, вече управляват една обща, с цел по-добро междугранично сътрудничество.
Дано успеем да споделим и други наблюдения над Тетра-мрежите в тази тема.
These users thanked the author RADIOTO for the post:
PGF (ср дек 20, 2017 3:59 pm)
Rating: 12.5%

Потребителски аватар
Георги
Мнения: 1436
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 286 times
Been thanked: 354 times
Контакти:

Re: TETRA/ТЕТРА

Мнение от Георги » съб дек 23, 2017 2:56 pm

За ТЕТРА-та у нас има и други статии - http://lmgtfy.com/?q=tetra+%D0%BF%D0%BE ... 0%B8%D1%8F
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified) Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Toshiba RP-F11L, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-600 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-606 & PL-310ET, Sony ICF-7601 & ICF-SW22
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Revo Heritage G2 Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, Albrecht DR70
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R, Wouxun KG-UV9D Plus & KG-UV6D
PMR: Midland G9, Sencor SMR600 GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT

Изображение Изображение Изображение

gat3way
Мнения: 189
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 5 times
Been thanked: 63 times

Re: TETRA/ТЕТРА

Мнение от gat3way » вт дек 26, 2017 11:36 am

Безинтересни честоти, криптирани комуникации. Доколкото имам спомени, според тетра стандарта, информация за мрежата би следвало да се предава по downlink-а некриптирана - идентификатор на мрежата и кода на държавата, подобно на GSM, та това би било достатъчно за да се идентифицира оператора на клетката. Но като цяло тотално безинтересно,

Тетра сигналите трудно могат да се объркат - https://www.sigidwiki.com/wiki/TETRA.

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1365
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 285 times
Been thanked: 322 times
Контакти:

Re: TETRA/ТЕТРА

Мнение от RADIOTO » пет авг 31, 2018 4:05 pm

"Аварийна помощ и превенция" на Столична община също минава на Тетра:
Правят доставка за 20 броя носими и 6 броя мобилни Тетра радио терминали:ТЕТРА радиотерминалите трябва да работят в честотния диапазон от 380-400MHz съответно:
Предавателна 380-390МНz;
Приемна 390-400MHz;
DMO 380-400MHz;

Изходна мощност - не по-малко от 1W (class 4). Мощността да може да се регулира в рамките на стандарта за носими радиотерминали, софтуерно от техническия персонал, отговорен за поддръжката на системата;

Чувствителност на приемника (class A), при затихване на 4% BER и без честотно изместване на приемника, не по-лоша от:
- 112dBm (статична);
- 103dBm (динамична).

https://platform.negometrix.com/Publish ... nyId=20779

Отговори