Функционирането на радиолюбителите в България, Сърбия и Македония

Дискусии за радиолюбителското хоби.

Модератор: Георги

Niki DX
Мнения: 92
Регистриран на: чет сеп 29, 2016 9:03 pm
Местоположение: МАКЕДОНИЈА
Has thanked: 2 times
Been thanked: 0

Функционирането на радиолюбителите в България, Сърбия и Македония

Мнение от Niki DX » пет дек 02, 2016 3:33 pm

Се интересувам за функционирането на радиолюбителите в България, Сърбия и Македония, за тази цел искам да попитам няколко въпроса за радиоаматерството в България.
Има ли съюз на радиолюбители в България?
Колко пари е членството в този съюз и дали плащането е задължително?
Дали освен годишна чланарина в съюза ви търсили и допълнителни пари за някои проекти например, поставяне на нови радиоаматерски ретранслатори или нещо подобно и дали те допълнителни такси са задължителни?
Дали информацията за репетиторите (мощност, антена, местоположение и др.) Са публични и достъпни за радиоаматерите или са тайна?
Има ли радиолюбители, които са арогантни, невоспитани, вулгарни, правят шефове на ефира и др. проблемни хора с лошо отношение на ретранслатори?
Всичко това го питам защото ме интересува как работи това хоби в България, Сърбия и Македония

Georgi Bancov
Мнения: 280
Регистриран на: чет юни 30, 2016 7:45 pm
Has thanked: 54 times
Been thanked: 53 times
Контакти:

Re: Функционирането на радиолюбителите в България, Сърбия и Македония

Мнение от Georgi Bancov » съб дек 03, 2016 10:32 am

Здравей, Ники,
Ще ти отговоря кратко на въпросите: радиолюбителите в България имат съюз и това е "Българска федерация на радиолюбителите". Основата е малко след началото на промените, 1991г и е член на Международния радиолюбителски съюз. Седалището й е в София. Подддържа QSL-бюрото за обмен на картички. БФРА е основният организатор на радиолюбителска дейност в България - включително различни радиолюбителски състезания, популяризиране на хобито, подпомагане на държавните и общински органи при бедствия, аварии и катастрофи и други.

Решение за размера на членският внос се взима на събранията на организацията всяка година, но е приблизително 8-10лв на човек на година, точният размер не мога да ти кажа. Няма задължителни допълнителни такси, но всеки един желаещ да подпомогне финансово дейността на организацията може да го направи и няма пречки за това.

Информация за мрежата от радиолюбителски репитри в България можеш да намериш тук: http://repeaters.lz1ny.net

Радиолюбителското общество е един умален образ на българското общество като цяло - както в заобикаляващия ни свят, така и в радио ефира има арогантни и невъзпитани хора, но те в никакъв случай не биват толерирани.

Надявам се да съм бил полезен. :)
Shortwave propagation is like fishing - dangle your hook in the water and see what you catch.
Real radio bounces off the sky

Отговори