Наши(и не само) приеми на УКВ

Модератор: Георги

Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4167
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 4048 times
Контакти:

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

Продължение на спомените ми от това десетилетие. :)

След казармата се сдобих с още една 'годечка' УКВ антена, 5 елементна, осигуряваща като първата нонстоп прием на Белград 1, 2 и 202 на няколко места из УКВ скалата. Тази втората обаче я обърнах вертикално, защото на Витоша забелязах, че Крушевац на 92,2 и Пирот на 95,8 излъчват във вертикална полризация. Това го установих с помощта на един семпъл уокмен Sharp, който по онова време носех със себе си почти всеки уикенд на планината.
Направих си един антенен преходник за V и H антените, който за целта взех от един мой детски електроконструктор - симетричните 300 омови кабели и на двете антени идваха до хола ни, и там закачен на тунера Пайнер беше този преходник, който беше статичен, неподвижен, 'женски', а в него вкарвах жаковете на двете антени. Крушевац беше с по-слаб сигнал, но винаги наличен, а пиротския беше приличен, нещо като наполовина на този от Ястребац, който пък тогава беше почти отличен. Други станции на вертикална поляризация тогава нямаше.

За мое най-голямо съжаление новопоявяващите се като печурки по онова време наши станции почнаха лека-полека да пречат на приема ми на сръбските станции, - проблем, който изобщо не съществуваше през предишното десетилетие. Първата сръбска станция, която изчезна заради наша беше Прищина на 97,7 заради VOA на 97,6 - сега на тази честота е Витоша. Години по-късно се оказа, че точно същия проблем са имали и други хора в други градове - спомням си през 1995-1996г. как една от първите водещи в радио Мая(излъчвано и то на 97,6 но в Благоевград) ми сподели, че й се обадил един ядосан слушател от града и й казал нещо от сорта "защо излъчвате точно на 97,6, толкова ли немаше други свободни места из скалата, сега ми провалихте слушането на радио Прищина!" :lol:

Някъде тогава, в средата на 90-те започнаха да се появяват една по една много частни УКВ станции освен у нас, още и в Сърбия, Гърция и тогавашната БЮРМ, а предполагам и в Румъния.

Сещам се как един път на Витоша, на Черни връх(откъдето има отличен поглед и на юг) се заслушах в една чисто нова станция от Скопие - Радио Уно на 104,0. За мое буквално смайване джингъла/слогана на тази станция беше на сръбски - "Радио Уно? Па то нема ни у Београду!" Учудих се много как така хем са вече свободна от Белград страна, хем си хвалят радиото, че било толкова добро, че го нема - даже - и у Белград.... :shock: Никак не можех да си представя как някоя частна станция от Загреб или Любляна би използвала същия слоган, неподозирайки, че тогава, а за съжаление и до днес кръгозора на жителите в сегашната Сев. Македония достига до Белград... :doh:

Пак тогава, в началото на 90-те имаше нещо като мода при сръбските станции да отварят и втори канал/'други програм' с различен стил музика, и то не само на частните станции, но и на общинските/локалните.
В Сърбия тогава никнеха като гъби и селски станции - в "нашия влашки край"(източна Сърбия+СЗ България) се появяваха често станции, излъчвани от села, които пускаха само влашка музика, надпреварваха се село по село. Край на това сложи Милошевич, или по-скоро режима му, който не искаше малцинствата да свирят, а камо ли да говорят на техните си езици. :twisted:

На нашето море вече турските станции бяха много повече от нашите - например във Варна 1994г. турските станции бяха поне 3 пъти повече от нашите, които тепърва се появяваха. Турските бяха класи, класи отгоре над нашите още тогава, както и сега, - и като качество на звука, и като стил музика, и като РДС. Спомням си че тогава имаше доста места и градове по крайбрежието ни, в които освен нашите държавни станции не се приемаше никаква частна, а същевременно приемаха поне 30-35 турски станции, същото важеше и за телевизията.

Гръцките от Солун от 1994 до 2007-2008г. се приемаха отлично определено на много-много повече места у нас, отколкото след тези години. Незнайно защо гърците изведнъж тогава намалиха мощността на станциите, излъчвани от Хортиатис до Солун, и за съжаление сега се приемат само на микролокации у нас - от Сандански и Петрич до Стара планина(понякога и отвъд), а през 90-те те се приемаха отлично чак и до Перник, където мой колега с вертикална антена на балкона, закачена към мини система Панасоник до 2003-2004г. приемаше поне 6-7 гръцки станции - явно най-силно излъчваните от Хортиатис.
Понеже вчера минах по този път(за Гърция) се подсетих как с обикновено авторадио през 1995-1996-1997г. на тази локация -https://satellites.pro/Bulgaria_map#42. ... .110814,14 - тогава крайпътно заведение - се приемаше абсолютно всичко от Солун, от начало до край, без даже да пречат нашите новозапуснати станции. :)
И на пътя Скопие-Куманово Страцин на доста места Хортиатис се приемаше отлично, което показваше, че само един-единствен силен УКВ предавател би бил достатъчен за покритие с качествен сигнал на цялата тогавашна БЮРМ, а не 40-50 броя предавателя на станция, колкото те усърдно пускаха в употреба тогава. :idea:

Пазя си записките със скеновете ми, направени тук в София и в Раковица(където радиосцената беше доста по-интересна) с тунера Пайнер и радиото Айва, правени през тези години. Само да ги намеря ще ги преснимам и ще ги сложа тук, свидетели на времето си. :arrow:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4167
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 4048 times
Контакти:

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

Този пост ще бъде специално посветен на гръцките станции, приемани през това десетилетие. :idea:

Някъде 1992-1993г. тук при мен в "Иван Вазов" на 91,2 със силен и постоянен, но 'Моно' сигнал се появи гръцката втора програма(Δέυτερο Πρόγραμα). Не знаех откъде излъчва, но знаех със сигурност, че този сигнал не идва от посоката, в която бях насочил и двете си УКВ антени - към Сърбия. За да установя точната посока се качих на покрива и въртях антените накъде ли не, докато се оказа, че по-добър сигнал, от този вече наличния, с насочена на СЗ антена не мога да изкарам. Явно е бил някакъв отразен сигнал, а на 107,3 където беше ЕРА Спорт от същия предавател нищо не се приемаше тогава. Чак в 'ерата на Интернета' разбрах, че това е бил сигнал, идващ от пл. Кушница до Кавала, откъдето се е излъчвал и прочутия 7-ми канал, където беше 1-ва гръцка ТВ, сигнал, приеман от Осоговската пл. до Кърджалийско.
Този прием траеше доста дълго, почти през цялото десетилетие, ако и не през новия век, след 2000-та година. Рязко изчезна в един момент макар че сигналите от Кушница се приемаха все още много добре в СИ София, а още по-добре в Самоков и околията например.

Иначе тогава гръцките УКВ станции се приемаха в абсолютно цяла южна България + на места в Плевенско, около Долни Дъбник, където пробиваше предавателя Питио, близо до р. Марица. Често тогава, в края на 90-те спирах колата само за да послушам гръцко радио, а си спомням, че се приемаше и "Дългия мост" - Узункьопру от Турция, и двата и днес се приемат на същата локация. :idea:
Питио се приемаше отлично и в околностите на Свиленград, Харманли, Хасково, Сливен, Ямбол, Кърджали, Бургаско и другаде.
Тасос се приемаше освен на места в София(без РДС тогава) отлично още например и в Копривщица и околностите, за Родопите да не споменавам. Всъщност тогава разбираемо не сме знаели кой сигнал откъде точно идва, това се разбра после, след 2000г. в 'ерата на интернета'.

Солунските станции се приемаха тогава с най-обикновено джобно радио с отличен сигнал, на абсолютно всички УКВ станции/честоти до една чак до Кресна, а в Сандански, Петрич и околностите бяха като местни. Спомням си тогава как по крайпътните заведения по Е-79 често пускаха касетофоните си да свирят по цял ден и нощ на гръцки-солунски станции, които и тогава и сега са много класи на софийските. Имаше една особено интересна честота за слушане всеки път когато пътувах за Сандански, която се появяваше след Кресна - 108,0 - на нея излъчваха само музика, техно-транс-рейв инструментална музика, без никакъв говор, а често в движение се сменяваха две станции на същата честота с подобна музика. Чак след 2000г. прочетох, че това е била известната пиратска честота в Солун, на която са излъчвали пирати в различните части на града, за мен беше учудващо че ги приемам чак в България. :shock:

По онова време регионът(нашата си Македония) не беше покрита все още с по предавател на град, както е сега, и ако човек имаше УКВ радио освен Хоризонт и Хр.Ботев можеше да приеме многобройни гръцки станции, а ако търси добре и настоятелно и по някоя от тогавашната БЮРМ.
Хортиатис се приемаше и от другата страна на Пирин в Банско, Разлог, селата наоколо чак до Юндола, където се губеше, за да остане във Велинград например само Кушницата. В Гоце Делчев и околията гръцки станции от Солун-Хортиатис се приемаха по-трудно, само по-силните станции пробиваха, но за сметка на това се приемаха още и станции от Кавала и Драма, не всичките, отново само по-силните от тях.
Спомням си още една станция от тогава - Максимум от Александруполис/Плака на 93,6, която много слушаха в Смолян и Кърджалийско - често където и да спирах по заведенията(не само крайпътните) из региона я пускаха тази станция, беше със силен сигнал и отличен избор на музика, ориентирана към младежка аудитория.

Понеже това беше десетилетието, в което от 1994г. нататък вече разполагах със служебна кола и пътувах наистина много из цялата страна(по-често из южна) наблюденията ми се градяха и почиваха на множество сменени авторадиа в тези служебни коли.
По едно време в 1998г. пловдивските ми колеги ме викнаха в Пловдив за да ми се монтира в сервиз най-новият тогава модел на авторадио касетофон Блаупункт, не си спомням дали имаше знаменитите по-късно "Шаркс-филтри" - тогава не ми бяха необходими, защото когато човек е на път никоя станция не му пречи за дълго време, а само за кратък участък от пътя - после надделява заради дистанцията едната или другата от само себе си. С това авторадио радио настъпи забележителна промяна към по-добро в приемите ми на УКВ - използвах го до някъде 2005-2006г., когато вече получих друга служебна кола с вградено отлично авторадио, равно или една идея по-добро от Блаупункта.

Спомням си как с него(Блаупункта) спирах на местата със силен гръцки или сръбски сигнал за да 'дочакам' РДС-а, който тогава изобщо не се появяваше, и чакането ми беше напразно... :) За РДС-ите на сръбските и гръцките станции се наложи да почакам още едно десетилетие. :arrow:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4167
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 4048 times
Контакти:

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

Да спомена и първопоявата на румънски сигнал на УКВ през 90-те тук в западна България, по-точно СЗ България.
Предполагам в Русе, Тутракан, Силистра и др. градове в СИ част на страната ни са проимали румънски сигнали на УКВ първи заради близостта си до столицата(Букурещ), но тогава не си спомням да съм попадал на такива, пътувайки най-често към Варна и обратно. Имах навика да си слушам касети до някъде около Търговищко, където вече започвах да търся турски станции в очакване най-после да чуя нормална музика. :)
Рядко търсех станции на УКВ скалата, защото знаех че тогава и наши не са налични, но когато и да търсех никога не попадах на румънски станции. :idea:

През есента на 1997г. пътувайки за Раковица/Видин попаднах на първата изобщо за мен румънска честота на УКВ - 90,2. Не знам дали си бяха сменили името на Romania Actualitati, както е то сега, или бяха с някакво друго име.
Бях просто шашнат от тази поява, и буквално предусетих че ако румънците наслагат предаватели по техните Карпати ние не само ще ги приемаме, но те със сигурност ще пречат и на нашите, и на сръбските станции. :think:
Това се оказа точно така, и някъде около 1999 или 2000г. първо пострада сръбското/влашкото радио Хит от с. Салаш, пускащо тогава почти 100% само влашка музика, и много слушано из региона на 98,5. Ако добре си спомням то беше буквално прегазено, без никаква останала следа от него, от румънското Инфо Про(сега наричано Digi FM) и излъчвано от Парънг. Горката влашка станция се пресели на друга честота в началото на 2000-те(2002-2003г.), но само за кратко, защото и там беше "изритана" от друга румънска станция, докато накрая не се 'укроти' на 102,7, където се намира и сега.
Обратно към 90,2 - в началото ѝ се приемаше доста зле, само след Монтана/Михайловград посока север, така остана и 3-4 години, когато вече в новия век вече беше с усилена мощност и започна да се приема даже и в околностите на София и Боровец. :idea:
Вече в "ерата на интернета" разбрах, че този сигнал, по-късно заедно с 101,1 идват от предавателя Пленица до Калафат.

Колегите от северна(+СЗ и СИ) България могат да ме коригират за точните години на поява на румънско радио на УКВ при тях и да добавят нещо и от своя страна, защото нормално техните впечатления са много по-меродавни от моите епизодични посещения. :)
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
HalfD
Мнения: 1008
Регистриран на: чет сеп 08, 2016 1:00 pm
Местоположение: Vidin, BG
Has thanked: 1909 times
Been thanked: 1936 times

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от HalfD »

И аз си спомням появата на 90,2. В първите години (1997-2002-4) беше Моно но се приемаше като локална станция във видинско дори тогава. В Шишенци през 1998-ма не си спомням да съм я приемал в ниското но над селото излизаше. Продължение на разказа ми в съответната за годините тема: https://www.dxing.org/viewtopic.php?p=39718#p39718
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

Car LW/MW/FM/DAB+ - Kenwood KDC-BT73DAB / Pioneer X8500DAB + AN-DAB1 DAB+ Antenna
Mobile FM/DAB+ - Silvercrest SDRF 10 B1, Denver DAB 42
Mobile DAB+ Antenna - VHF 5-12 YAGI 4F & long 13-element VHF Triax antenna
Mobile FM Antenna - Hirschmann Fesa DA 3
UHF Antenna Home - long UHF Triax antenna
DVB-T2 Home - Strong 8201
FM Antenna Home - Open Dipole direction Sofia
LW/MW/SW/FM Home and Mobile - TEF6686 Tuner+XDR GTK ; RTL-SDR R820T
Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4167
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 4048 times
Контакти:

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

Да, първата румънска УКВ станция се появи доста късно след появата на 90% от нашите частни станции. Явно румънците са имали тогава тежката задача да реформират закостеняла от десетилетия тежка комунистическа структура, каквато е била тогава тяхното национално радио. Поне хората са извършили реформата успешно и в резултат сега румънските две програми - Actualitati и Cultural са много по-приятни за слушане от нашите и сръбските, подбора на музика прилича много на немско регионално радио - само доказани от годините хитове, кратки вести, реклами преди кръгъл час. При нас такава реформа никога не е имало, и в резултат сега нашето национално радио за най-голям срам е рупор на путиновата политика, - нещо немислимо за Румъния. :twisted:
В Румъния има - както всички останали съседни наши страни(без Северна) - религиозни станции на УКВ. :doh:
Но обратно към десетилетието - никога не съм попадал на румънски частни или държавни станции, без значение добро Тропо или отсъстващо, освен на споменатата 90,2 от Пленица.

В Пиринска Македония, на прохода Предел, преди и след него винаги ми беше забавно да пусна радиото си на 91,7 заради двата редуващи се сигнала - на Белград 1 от Бесна кобила и на R.S.O. от Солун. Гръцката станция после доминираше в Банско, измествайки сръбската, но в Разлог сръбската беше слушаемата. Сигналите от Бесна Кобила изчезваха точно в Добринище, предполагам и сега е така, след "ъпгрейда" на предавателя.
Бесна кобила се приемаше на Е-79 до тук горе-долу - https://satellites.pro/Bulgaria_map#41. ... .142357,12 - имам предвид най-вече 105,6 и Белград 202, - честота, която не съвпадаше с нито една гръцка станция и така позволяваше слушане и малко по-далече от тази на 91,7.

Както споменах и преди, напразно чаках за поява на РДС на сръбските държавни, а и частни станции тогава - нито една-единствена нямаше такъв, или поне такава, която се е приемала в нашата страна.
Малко странно, първите станции, които имаха нормален РДС тогава бяха тези от БЮРМ - на новопоявилите Канал 77 и Антена 5, двете станции, които бяха получили и национални честоти, освен локални за Скопие. Пускайки радиото си на една от тези станции човек можеше да се увери, че "проблема не е в неговото радио", а в излъчването. Малко по-късно и на Скопие 1 и 2 се появиха РДС-и. :idea: Нашите ги последваха не толкова по-късно и някъде в началото на новия век само София и Скопие имаха РДС-и.
Някъде по онова време, съвпадащо със запускането на новите предаватели на частните станции в БЮРМ техните предаватели незнайно защо преполовиха(поне) мощностите си на излъчване. Като резултат от това при мен изчезнаха Туртела и Църниот връв, а не мога да си спомня да съм ги приемал където и да било из София в кола(както и в днешни дни).
Тогава сравнително често пътувах и до Скопие и си спомням как с нетърпение чаках да се спусна по-надолу, извън полите на Осоговската планина, където вече се появаха доста станции от Хортиатис до Солун, които слушах (с малки прекъсвания около Куманово) до самия вход на Скопие - нещо като повторение на радиосцената на Сандански + малко повече местни станции.

В Кърджалийско и Смолянско си спомням, че слушането на УКВ беше много трудно в движение заради релефа - редуваха се гръцки и турски станции, които после изчезваха и двете, за да се появят и двете смесени, или само едната, отново за малко. Бързо се дезамбицирах да слушам радио тогава там, и слушах само "на место", тръгнех ли слушаната станция изчезваше... :)
Разбира се нашите силни предаватели на Стръмни рид и на Снежанка правеха изключение, но те разбираемо не ми бяха интересни.
Тогава и турските станции не бяха в такъв брой, в какъвто сега се приемат в Родопите, гръцките спрямо турските бяха 80:20.

Ако добре си спомням сега приеманата чак в Добричко Махиада от Странджа в Турция през 90-те не беше още пусната в употреба, ако някой колега има по-пресни спомени може да сподели. :)
Приемаше се най-добре Дългият Мост(Узункьопру) и само част от станциите, излъчвани в Одрин, които далеч не бяха толкова много, колкото са сега.
През 90-те на крайбрежието ни освен нашия Еделвайс до Сл. бряг на 102,5 и 88,5 и Франгата до Варна на 100,9 и 103,4 всичко останало приемано на УКВ беше от Константинопол/Истанбул. Включително имаше места, на които не се приемаше абсолютно нищо наше на УКВ, само турско, 100%, като например Иракли, Бяла, Обзор, Ахтопол и вероятно други места. :arrow:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4167
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 4048 times
Контакти:

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

Друг мой много силен спомен от 90-те беше свързан с приема на 3 станции от Фрушка гора до Нови сад тук в София, а също и в Раковица. :music-listening:

Става въпрос за:
87,7 - Нови сад 1
90,5 - Ujvidek(Нови сад на унгарски)
100,0 - Радио Стотка

Появиха се с доста силен сигнал първо в Раковица през 1992г., често с фадинги, причиняващи шум в Стереото, но със сигнал, наличен 24 часа.
особено интересна за мен беше Стотката на 100,0 - заради отличния и до ден-днешен неповторим избор на музика - от Morrisey, Spandau Ballet, Tears for Fears, Erasure, Bryan Ferry, O.M.D. и Duran Duran до включително песни и на Human League и Simple Minds. Особено ми направи впечатление "музичката подлога"(музиката на заден план) по време на вестите - безгрижни инструментали на фона на ужасяващи новини за броя загинали хора на "ратищата" из бившата Югославия, която тогава тепърва се разпадаше.
Много ми щеше тогава тази станция да се приема и тук в София, и наистина като проверих излезе, и то с почти същия сигнал, като в Раковица! :dance:
Спомням си че с дни не съм пипал копчето за настройка на станциите на тунера Пайнер - беше като закотвено на Радио Стотка на 100,0. :)
Само от време на време проверявах и другите две честоти - 90,5 и 87,7. На тази последната й дойде края на слушането тук в София заради появата на нашата станция на 87,6 - Радио Романтика ако добре си спомням, но си остана празна честота за прием в Раковица.
На 90,5 се приемаха с почти еднаква сила Скопие 2 и Нови сад на унгарски в зависимост от насочването на антената.

По онова време сравнително често ходех с колелото си до Зайчар в Сърбия и с моето любимо тогава преносимо радийце, голямо колкото кутия цигари(двойно по-тънко) Сони като това https://picclick.co.uk/Sony-Srf-m903-Ra ... ?refresh=1 и си спомням ясно, че приемах Фрушка гора винаги и в движение с това радийце с неговата си антенка-кабелче, най-често от митницата посока Зайчар, а вече в самия град сигнала напълно изчезваше. От митницата посока Раковица сигнал с него имаше само на места.

Краят на тези силни сигнали тук дойде точно през 1999г. когато НАТО удари и този предавател, без да успее да го събори, но го изкара извън строя и до ден-днешен. :twisted:
След 2005-2006г. ходих до този предавател на Фрушка гора няколко пъти и го снимах.
Снимките ми навяваха спомени за една хубава станция и сила на сигнала, които никога вече няма да се повторят.... :)
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4167
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2635 times
Been thanked: 4048 times
Контакти:

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

Сетих за една моя полу-DXпедиция тук в рамките на града през лятото на 1992 или 1993. :character-oldtimer:
Качих се на трамвай Но 1 на първата му спирка, където живеех, и се повозих през целия град до последната му спирка в Обеля, където крайната ми цел беше този висок блок точно до нея, и още по-точно последните му етажи: https://satellites.pro/Bulgaria_map#42. ... .277165,17

Оборудването ми беше повече от смехотворно от сегашна гледна точка, но това беше максимумът за мен тогава - това джобно Сони, по-малко от кутия цигари, с антена-кабел, купено неотдавна ново-ново от магазин "Минералсувенир", намиращ се точно срещу руската църква.

Изображение

Блоковете тогава не се заключваха и лесно се добрах до последния етаж на стълбището, гледащ на СЗ.
Целта ми беше да хвана нещо от Сърбия, което после разчитах да приема и в нашия квартал, "Иван Вазов", но вече с УКВ антена на покрива, каквато вече имахме не една, а два броя, - еднакви 5 елементни "годечки".
Разходих се из УКВ скάлата - с това радийце вече цифрова, не аналогова и ми направи силно впечатление, че там се приемаха станции, известни само от Витоша, и двете на вертикална поляризация - Пирот на 95,8 - със слушаем сигнал, и Крушевац на 92,2 приеман с малко шум, двойно по-слаб сигнал от недалечния Пирот, но все пак слушаем. :)
Така реших, на базата на този опит, че и в "Иван Вазов" имам шанс да ги приема тези две станции. Обърнах едната УКВ антена вертикално като я закрепих плътно до носача на другата, хоризонталната, разчитайки да не си пречат много-много една на друга, което се и оказа така.
Години след това "конструкцията" си остана такава, все до бомбардировките през 1999г. когато и двата сигнала изчезнаха.

Иначе сигналът на Пирот на 95,8 явно от Църни връх до града се приемаше до пускането на наша станция на 95,7(мисля, че на тази честота пуснаха Дойче Веле през 90-те) даже и в кола, на много места, докато от Крушевац на 92,2 нямаше и следа от сигнал с авторадио.
На Витоша с обикновен аналогов уокмен Sharp приемах поне 3-4 ако не и повече станции от Басаре до Крушевац тогава, през 90-те - спомням си със силен сигнал още и Ластавица на 107,2. :character-oldtimer:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Отговори

Върни се в “Спомени от 90-те години на 20 век”