FM пирати

Прием на всякакъв вид нелицензирани /незаконни/ радио предавания.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
Георги
Мнения: 4323
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 2816 times
Been thanked: 4425 times
Контакти:

Re: FM пирати

Мнение от Георги »

Кохонеса написа: съб юли 30, 2022 7:25 pm 98.6 безименния рок пират, засечен му е и стрийма онлайн - всичко води към един от националните интернет доставчици и в близост до студентите.
Да, това го знаехме и от преди, че на 98,6 се излъчва от И-СИ София.
Кохонеса написа: съб юли 30, 2022 7:25 pm Другите три не ги споменавате, единия е близко до рок пирата както като честота така и като локация (с по-малък пауър), мюзик манията (бившето радио Вива) която облъчва малка част от Младост и последния, който излъчва от сърцето на другия краен квартал в града.
Аз не ги споменавам, защото никога не съм попадал на тях, явно са толкова Low Power, че и те самите не могат да се чуят...
Кохонеса написа: съб юли 30, 2022 7:25 pm И никой не казва за повишения пауър на Ултра - поне киловат, има го с над 40дб в целия град.
Тези не са пирати и тук се явяват лек :text-offtopic: Иначе на Боровец вместо тях на 107,9 се приемат румънци, толкова са си повишили силата на излъчване. ;)

Скенирайки из споменатия Боровец с учудване на 98,6 забелязах софийския пират, това на 30-ти, а на 31-ви вече беше Бланк, на носеща. :shock:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
Кохонеса
Мнения: 14
Регистриран на: съб апр 27, 2019 10:11 am
Been thanked: 9 times
Контакти:

Re: FM пирати

Мнение от Кохонеса »

Стрийма на Мюзик Мания (Вива) идва от място, близко до предавателя, но не е от същия блок. Покритието му е много слабо, преди се хващаше макар и доста слабо във всички високи квартали (Драгалевци, Симеоново най-добре, части от Бояна). Сега - само пред блока.

Стрийма на ДриймФМ е скрит и в момента- неоткриваем (възможно е и да е извън линия). Покритието му е на практика от Националната следствена служба до към KAT. За последно го засекох в портал за ИП телевизия но и той вече е преместен на друго място. Отделно от това, той излъчва може би най-рядко и най за кратко от всичките.

Рок пирата "рилейва" едно AutoDJ "радио" от популярна "радио хостинг" фирма. След повече играчка с експлоитите успях да разбера ИП адреса от който идва и с малко връзки стигнахме до физическия адрес на този "абонат", където интензитета на сигнала беше над 60 децибела. Нямаше видимо никъде антена (обиколих с дрон района доста обстойно).

Кюфтето от Кристал не го дискутираме, то е най-лесно за слушане онлайн и е с доста ограничен сигнал в района и рядко включване на трансмитера.

Другите двама от другия край на града са по-интересни. Водят до конкурентни нелегални медийни услуги, от където се стриймват и двамата, ексклузивно за всяка една платформа (портал) - вървят на една и съща честота със слаби предаватели на отстояние около 300 метра, което на практика ги прави неслушаеми извън каретата на които са им антените. Само ще подскажа, че единия излъчва поп-фолк (предимно актуален, тук-таме и по-стари песни) а другия залага на "черната" музика, като там редовно се чуват и старите "БГ-рап" звезди, като Мишо Шамара, Конса, Спенс и други. Последната подсказка за тези от вас, които следят групата на въпросния квартал в социалните мрежи, е, че едното радио носи името на квартала. По другото радио редовно има "поздрави" за "ушевите". Иронията е, че предавателя му е много близко до "районното" в квартала.
И, знаейки с какво са свързани като услуги, не им давам много време живот на свобода.

Диско радио скоро не е влизало в ефир а и господин Стоянов е особено кисел на тази тема и, като типичен класически българин, псува и налита на бой, за това той няма да влиза в тази дискусия, освен ако не си го заслужи, например с повече пауър и по-голямо покритие от малка част на Манастирски Ливади и Каблешков.

Последния, който също се появява рядко, крие се зад една от честотите на радио Фокус, която се хваща и в града и е с произход след околовръсното и с чудесно покритие на една малка отсечка от началото на АМ Тракия излъчва почти същата музика ка Мюзик Мания (Вива) но няма име и предпочита по-рядките и по-малко популярните тематични парчета от този стил и период (90-те). Този е единствения, на който не намерих абсолютно никакво присъствие нито онлайн, нито във която и да е кабелна, сателитна и алтернативна платформа. Очаквах поне местния оператор да го приема по ефира и да го пуска в "кабелната" си, има чудесен сигнал пред хеденд станцията им - те са от тези, които имат количество, но не и качество. А другите оператори от този калибър в провинцията го правят и задължително включват регионалните ТВ и радиопрограми, дори пиратските и тези, които нямат Интернет излъчване, като например Шлагер радио от Русе и безименното пиратско ФМ радио с популярна народна музика от Трън.

В Младост 4 има изключително рядко присъствие на едни малко по-различни пиратски радиопрограми с най-добър сигнал от към източната част на бизнес парка и близкото фантастико. Когато са на линия - пауъра им не е много малък, защото стигат почти до Нови Хан, вероятно ще стигнат и до Боровец (предвид чудесния сигнал на тамошните предаватели в района). Често всеки път се излъчва различна "програма" - едната беше със сравнително популярно женско име. Стрийма на всичките им програми се намира лесно и източника на сигнала (оптичен интернет от другия национален доставчик, който се води с най-добро покритие на GSM мрежата в страната) отговаря на адреса от който излъчват и в ефир.

Пиратския сигнал, който се хващаше в един участък на бул. България и излъчваше селектирана електронна музика не се е появявал в близките 3 години, мисля, че него няма смисъл да го коментираме - за последно имаше и стрийм с първоизточник - интернет доставчик на който сателитните му чинии бяха много популярни и имаха клетъчна мрежа с 4G до скоро.

И, като за край на темата, Ултра Медия си имат агент в Симеоново, доста близко до сегашните ДАБ предаватели ;) Това обясняваше чудесното покритие на радиото в почти цялата котловина с идеален сигнал (и липсата на сигнал в Боровец) като за кола почти навсякъде в града. Нещо, което Пернишкия им трансмитер никога не може да постигне дори с мощност като на БНР. За мен това си е пиратско излъчване, което не е офтопик.

Надявам се да уважите информацията в темата и да не я използвате за лоши работи, както се беше случило последния път. Нека кажем, че съм по-добре запознат от органите специално за тази част от ефира и не искам да им създавам допълнителна работа.
Потребителски аватар
Stani
Мнения: 448
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 5:53 pm
Has thanked: 318 times
Been thanked: 177 times

Re: FM пирати

Мнение от Stani »

Тия приказки, че с тези мижави предавателчета може да стигнат до Боровец ги забравете. Има начин да се стриймва пиратски незабелязано, ефирно излъчване също, как обаче няма да кажа!
Потребителски аватар
Кохонеса
Мнения: 14
Регистриран на: съб апр 27, 2019 10:11 am
Been thanked: 9 times
Контакти:

Re: FM пирати

Мнение от Кохонеса »

Stani написа: вт авг 02, 2022 2:53 pm Тия приказки, че с тези мижави предавателчета може да стигнат до Боровец ги забравете. Има начин да се стриймва пиратски незабелязано, ефирно излъчване също, как обаче няма да кажа!
Рокаджията има реален шанс. Както и трансмитера от високия блок в Младост 4 до бизнес парка.

С неговите приблизително 15-20 вата ефективно излъчена мощност абсолютно реално може да стигне със слаб сигнал до определени места на Боровец, не забравяй, че там на доста места съвсем спокойно се слуша ефира от цяла София и не само.

Стриймването пиратски незабелязано е невъзможно, винаги има начин да те открият, независимо как се скриеш. Това важи и за ефира, като там даже е доста по-лесно. Ако искаш - може да напишеш, ако не - аз ще напиша, и с това имам сериозен опит и то в няколко държави с много по-строга регулация.

Но имай на предвид, че ако опишем слабостите на системите, има голям шанс да ги коригират и така пиратите значително да намалеят. Не мисля, че целта на темата е да възпрепядстваме пиратските излъчвания, а по-скоро да ги отбелязваме, без прекалено много детайли.
Потребителски аватар
Stani
Мнения: 448
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 5:53 pm
Has thanked: 318 times
Been thanked: 177 times

Re: FM пирати

Мнение от Stani »

Tака е с 15,20вата може да се чуе в Боровец на някои места, софийския ефир излиза и долу в града а относно стриймовете по-добре е да не се знаят някои неща, както ти сам казваш, целта е не да възпрепядстваме такива излъчвания...
Отговори

Върни се в “Радио пирати / Radio pirates”