VLF приеми в София

Приеми в обхвата на средните (522 - 1620 kHz) и дългите вълни (153 - 281 kHz).

Модератор: Георги

gat3way
Has thanked: 18 times
Been thanked: 251 times

Re: VLF приеми в София

Мнение от gat3way »

Сега остава да изловим мистериозните TACAMO сигнали от натовските самолети. Аз досега никога не съм имал успех с това, те са супер спорадични. Но пък мярках един ентусиаст в Румъния който е успял.
gat3way

Мнение от gat3way »

niksan написа: чет юни 01, 2023 9:10 am Ооо във VLF, поне до колкото съм запознат телефония си е направо безумие. Предвид както каза колегата изклучително стеснената честотна лента, а и само мога да си преставя дори някой да си помисли мощността с която трябва да се излъчи. Немислимо е.
Това че е тясна честотна лента е единия проблем, другият е че както и да модулираш телефонията (честотно или амплитудно, нека е SSB), за да е разбираемо отсреща, трябва да се утилизират поне 2 килохерца честотна лента. На КВ/СВ/ДВ честоти това не е голям проблем, но на VLF честоти става малко по-различно, да речем носещата ако е на 20khz, SSB и излъчването е в диапазона от 20 до 22khz. 22khz е с 10% по-къса вълна от носещата. Ако носещата е на КВ честоти, примерно на 10mhz, тогава тази "разлика" е пренебрежима, 0.0002%. Резонантна антена на 10mhz ще е съвсем адекватна, на 20khz според мен ще са вече различни нещата и загубите на енергия по честотната лента около носещата ще са значителни (това заради характеристиката на антената). Антените за VLF честоти са си предизвикателство сами по себе си, защото дължината на вълната е огромна (на 20khz по груби сметки излиза около 15км). Дори 1/4 ламбда е около 4км, конструирането на относително ефективна такава антена е доста голямо предизвикателство, вероятно се използва "електрическо скъсяване", което става на цената на още повече разхищение на енергия, както и да е, според мен за да може такава антена да покрие достатъчно добре честотната лента необходима за SSB телефония (все пак отсреща трябва да се приеме разбираемо), електроенергията най-малкото ще е безумен разход едно на ръка, две на ръка вероятно чисто технически ще въведе достатъчно трудни за преодоляване предизвикателства покрай устройството и на антената и вероятно и на приемниците.

А всичко това се обезсмисля поради това че VLF комуникациите изначално са изцяло еднопосочни, понеже "аудиторията" - там разни подводници и прочее - нямат същите технически възможности като наземната предавателна станция. И тогава кому е необходима телефония, когато може с цифрови режими, те съответно могат да включват други екстри като корекция на грешки и криптография.

Не знам де, това са моите лаишки размишления, много далеч съм от експерт, та спокойно може и да са погрешни. Не знам, вие какво мислите?

Също така е интересно дали все пак някой някога в историята не е пробвал да излъчва телефония на VLF. В зората на радиото се е работило на такива честоти, но за нуждите на телеграфа, което определено не е същото като модулиран глас. Обаче не съм толкова запознат с историята, дали не е възможно първите излъчвания на телефония да са били на VLF честоти или вече са имали възможност да излъчват на по-високи честоти към този момент?
gat3way

Мнение от gat3way »

Втори опит със SAQ....пак лош прием и сега понеже е лято и има гръмотевични бури, странно малко по-добре от предишния опит....

Изображение

Изображение
gat3way

Мнение от gat3way »

След разчистването на известни досадни източници на шум се установи че все пак мога да приемам руската времева станция RBU от Талдом, Московска област, много слабо:

Изображение

Това беше от нещата които ми се изплъзваха. Приемът е доста слаб, но се отличава носещата и sideband-овете. Причината за слабият прием е че тази времева станция излъчва с много ниска мощност (само 10kW). Талдом се намира северно от Москва. От Скандинавието и Балтика се приема значително по-добре. Твърде вероятно с по-добра приемна система ще се получи по-добре, но въпреки това съм доволен че с airspy hf+/youloop на терасата се приема все пак.

Също така, руската Alpha RSDN радионавигационна система отново се приема слабо, но само на две от честотите тук (12.65khz и 14.88khz):

Изображение
Отговори

Върни се в “Средни и дълги вълни / Medium and longwave”