Прием от метеорологични сонди

Дискусии за радиолюбителското хоби.

Модератор: Георги

Pavlin

Re: Прием от метеорологични сонди

Мнение от Pavlin »

В района на Тетевен , да отварял съм ги. С 4 бр. Батерий АА.
Pavlin

Мнение от Pavlin »

Как да си следя температурата от него . С приложение ли или в сайта от първия пост ?
Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4618 times
Been thanked: 5574 times
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Трябва под линукс да имаш инсталиран софтуер, sdr (може и най-евтиния) и антенката към него.
Предполагам, че тези двете са Нишки сонди и са настроени да подават сигнал на 402,4 MHz, ако са от Белград са на 402,8 MHz.
За софтуера и инсталирането можеш да четеш назад в тази тема:
istamov написа: ср юни 30, 2021 3:57 pm Има страхотен автономен софтуер с web интерфейс, работещ под Raspberry Pi и с RTL-SDRv3 стик (възможно е дори с няколко приемника, за да декодира няколко сонди едновременно) - radiosonde_auto_rx

Развиват го активно и поддържа доста модели радиосонди, освен това има възможност да качва данни към SondeHub и така да помага на повече хора да намират падналите модули.
Но трябва да внимаваш, къде поставяш сондата. Не трябва да излъчва на далече, за да не пречиш на новите, пускани ежедневно.

Виж и моя опит:
RADIOTO написа: ср юли 14, 2021 3:30 pm Насочих се към идеята "лачен, дигитален термометър" :lol: , но се сблъсках със следното:
Предавателя е много силен и сигнала би пречил.
Разпоих му антената, но сигнала отново е силен, антената на покрива го засича, когато го затворя в най-вътрешното помещение, а имам поне 25 м. до покрива и няколко бетонни плочи.
Някаква друга идея, как да намаля силата на сигнала, но все пак да излъчва?
LimaZulu написа: ср юли 14, 2021 5:16 pm Може би ако има достъпен начин за програмиране на сондата, някъде из софтуера има вероятност да има опция за мощност. Само че представа си нямам дали може да се постигне.
Варианта с антената не го прилагай повече защото махайки я, вдигаш КСВ-то и в един прекрасен момент ще изгориш предавателя.
Това, което обаче може да направиш е да добавиш някакъв атенюатор на изхода, преди антената.
Освен това има и момента с батериите - колкото повече падат, толкова повече пада и излъчваната мощност. Евтин, така да се каже трик и няма да реши напълно проблема, но стига да държиш волтажа над нужния минимум за функционирането на сондата, ще даде някакъв, макар и минимален, резултат.
Иначе дори и няколко миливата са достатъчни, за да пробият през няколко стени когато разстоянието между тях не е кой знае колко голямо и от другата страна седи добра антена :)
Pavlin

Мнение от Pavlin »

Благодаря за отговорите . Електротехник съм ,но това с честоти и програми ми е малко непонятно . Ще си ги търся за удовоствие и за спорта през свободното време . Няма да рискувам да бъркам сигнали с други сонди. Иначе да от ниш са пуснати на 12 и 13 декември . Попаднах случайно на сайта с местонахожденията им и понеже ми бяха в района и реших по gps кординати да ги потърся и ги открих . Кефа е голям .
garfield
Has thanked: 23 times
Been thanked: 109 times

Мнение от garfield »

Успях да приема сондата от Букурещ , дори пуснах обратна връзка към сайта и действително ника ми се появява периодично в списъка с хората приемащи я в сайта . Поздравления на колегите от Шабла и Габрово, които също успяваха да я държат на прицел, въпреки почти двоно по-голямото им разстояние от нея . Интересно занимание си е няма спор .
Изображение
Изображение
Изображение
Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4618 times
Been thanked: 5574 times
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Днес отново засякох сигнал от гръцката сонда:
Изображение

Виждат се и сондите от Ниш и Белград, както и нашата.

Изображение

Изображение

В един и същ момент на честотата 403 MHz имаше три различни сонди в ефир - Гърция, Словения и Кипър:
Изображение
garfield
Has thanked: 23 times
Been thanked: 109 times

Мнение от garfield »

Интересно и при мен има подобни смущения , забелязвам ги и при теб (хоризонталните линии) . Отначало си мислех , че имам хлабава връзка по трасето до покрива , и е от клатенето на кабела , но пък не е на всички обхвати едновременно . При мен много често го има в участъка от 137 до към 150
Отговори

Върни се в “Радиолюбители / Radio amateurs”