Още малко мои спомени от 80-те.
С по-преди споменатата Айва на Витоша неведнъж приемах радио Крагуевац на 104,6 или на 104,7 ако добре си спомням, - сигнала не беше наличен по време на всичките ми посещения там, а само на някои. По-конкретно локацията на прием беше слизането и изкачването от Черни връх посока Щастливеца. Там също така приемах с много по-добър и постоянен сигнал радио Кральево на 106,6 - това беше точната честота, която се приемаше с УКВ антената и в Раковица даже и през 90-те.
Няколко думи за появата на 'Белград 202' у нас.
При едно от летните ми посещения в Раковица с прекачване във Видин съседи се похвалиха, че на УКВ е тръгнала нова сръбска станция с много музика, и народна, забавна, била уникална, такава никога не сме били слушали. Приемали я отлично във Видин.
Малко ми трябваше да преровя цялата УКВ скала при първата ми възможност и наистина се оказа така - на 94,1 вече се приемаше 'Белград 202'!
Станция, която нямаше нищо общо с държавните, с най-нов подбор на западна музика, с емисии, от които не рядко записвахме музика с касетофоните си, но и с фолк-емисия в сутрин в делничните дни, озаглавена "Посело", която впоследствие, в следващото десетилетие вече не ставаше за слушане, защото се беше радикализирала до крайност, тръбейки и възхвалявайки политиката на Милошевич.
Обратно към приема ми - когато я хванах за пръв път се оказа, че излъчва само класическа музика.
Доста разочарован, попитах приятелите/съседите ни с къща в Раковица и живеещи във Видин - 'това ли ви е новата станция' ?
Те се смутиха и казаха, че до вчера буквално станцията е пускала 'нормална' музика, а сега защо пуска класическа те не знаеха.
Впоследствие се оказа, че незнайно защо 'Белград 202' се излъчва само понед.-петък, а през уикендите на честотите на Белград 202 върви "Тречи програм", който беше изцяло с класическа музика. Заслушвайки се все повече и повече ме хващаше яд, че хубавата станция не е слушаема и през почивните дни, защото нерядко буквално прекъсваха вече текуща емисия, малко позакъсняла, с класическа музика. Обаче чух веднъж как оповестяват и честота за Белград и околностите - 104,0 от Авала, на която към края на десетилетието вече успешно си слушах - единствен в селото - Белград 202 от централния предавател, разбира се с помощта на УКВ антената.
Впоследствие научих приятелите ми от улицата как, с кое радио и на коя точно честота да слушат Белград 202 на СВ, на 1503 kHz, но само вечер и нощем, и то не винаги успешно заради радио Титоград/Подгорица, излъчвано на същата честота. Не им се занимаваше с антени за прием на УКВ сигнали, ТВ антените им 'стигаха'.
През това десетилетие се случи и промяна на честотата на излъчване на Двестадвойката - дали беше 1988 или 1989 не си спомням вече, но тогава честотата се промени на 100,4 - тук вече с доста по-силен сигнал, а на опразнената честота 94,1 се появи радио Зайчар.
Това вече беше втората честота за прием на радио Зайчар, освен "централната" излъчвана от града от покрива на сградата на радиото, на 98,1 във вертикална поляризация, която беше доста трудна за прием заради много ниската локация на излъчване.
Обобщено, някъде по спомени от 1986 до 1989 'Белград 202' се излъчваше от Тупижница на 94,1 , а след това само на 100,4.
Някъде през 1988 "Двестадвойката" се появи(малко преди Тупижница) на 103,5 от Ястребац. Сигналът беше почти отличен в Раковица, а се приемаше и в Софийско + Витоша, където още се приемаше и на 104,0 от Авала. Звукът от Ястребац беше по-добър, по-чист и натурален и беше предпочитан за записите ни, на 100,4 от Тупижница звука не беше толкова 'бистър'. Странното беше, че сигналът от Ястребац с течение на годините се усилваше докато малко преди бомбардировките през 1999г. той в София се приемаше със същата Айва с неизвадена телескопична антена от всички стаи на апартамента ни, гледащ изцяло на юг. Сега от него няма ни най-малка следа, което говори красноречиво за силата на излъчване тогава и сега.
Обратно към "Двестадвойката" - станцията беше уникална и много, наистина много слушана, да не кажа и най-слушана в целия регион, но, все пак имаше и една, още по-добра - 'Студио Б' от Белград, която се приемаше само на СВ и то само с много добри приемници, защото излъчваше с един "Low Power" предавател(за това съм писал по-подробно в темата за нашите СВ приеми през 80-те).
'Студио Б' поне според мен излъчваше много по-мелодичен, електронен звук, докато "Двестадвойката" 'наблягаше на по-твърдия звук(за щастие не винаги), вестите бяха по-стегнати, кратки, а и нямаше толкова много реклами поради факта, че се приемаше само в Белград и околностите, не в цяла Сърбия както "Двестадвойката". Поразпитвах из СЗ България най-често, а също и тук в София дали някой приема и тази станция, и никой никъде не каза, че я е слушал, явно съм й бил единствения слушател в България. "Студио Б" така и не се появи на УКВ извън Белград тогава, а и сега.
'Традицията' за излъчване на Белград 3 на честотите на "Белград 202" в събота и неделя потрая десетилетия - поне до преди поне 5-6 или 7 години, т.е. не до толкова отдавна. Сега вече и уикендите 'Белград 202' си е 'Белград 202', не пускат друго вместо него из цяла Сърбия.
Последна "Двестадвойката" се появи на Бесна кобила на 105,6 през 1989г.
В онези години си мислех, че да се слушат сръбски станции на УКВ е било изключителна "привилегия" само за жителите на СЗ България, софийско и евентуално пернишко, но от сегашна гледна точка съм сигурен, че те се приемат и по-на изток, по-трудно сега и по-лесно тогава, през 80-те.