По някаква случайност, най-вероятно същата като при Тупижница и Дели Йован, беше пощаден предавателят на Белград 1 на 98,8 разположен на вр. Басара, Трънско(откъм Сърбия). Той единствено се приемаше дълго време в София и околностите, но предимно беше Бланк, т.е. ням, без звук, на носеща.
Освен него на oпразнената от сръбски станции УКВ скала се появи точно през 2000г. станцията, която сега наричаме "културното аташе" - Белами, точно от същия връх - Басара. Тръгна с малка, изглежда тестова мощност, приемаше се доста зле тогава и само на места, точно както сега същата станция от Шливовички вис на 104,8, но с течение на времето и годините постепенно усилиха мощността и някъде през 2004-2005-2006г. тя се приемаше почти, ако ли не и точно като местна станция, толкова беше силен сигнала. От радиото знаеха това и вечер често попадах на честитки от българи за българи със сръбски песни разбира се.
Иначе държавните сръбски предаватели не бяха все още възстановени в предишния им вид, излъчваха колкото за "Бог да прости", с по 100-тина вата максимум. За сметка на това поникналите като гъби локални станции, даже и излъчвани от села не бяха засегнати от никакви бомбардировки и се приемаха даже тук - спомням си че приемах на мeста в града две влашки станции(от изт. Сърбия), пускащи само влашка музика - едното беше радио Макс на 88,8 от с. Дупляне, а другото ако добре си спомням беше Сашка, но не знам на коя честота.
Във високите части на София - Симеоново, Драгалевци и Бояна се приемаха и други местни сръбски станции, спомням си ясно преди да тръгне нашето на 93,4 как приемах там Бубамара(Калинка) от Свърлиг на 93,5 - сигнал, който обичах да слушам пътувайки из Трънско, защото освен сръбски фолк пускаха много често влашки хора. Имаше и други станции, едната беше на 108,0 спомням си че й направих запис в Ютюб канала ми е някъде, трябва да го 'изкопая' по-нататък.
Тупижница и Дели Йован се приемаха, но незнайно защо с течение на годините техните сигнали бавно и постепенно изчезнаха от града ни, а същата метаморфоза преживяха и бившите югопредаватели във Вардарска Македония, които и те изчезнаха - без бомбардировки - от града ни, най-вече имам предвид Туртел, и Църни връв.

За мен лично най-голямата изненада по която ще запомня завинаги това десетлиетие беше появата на много румънски станции на УКВ, но за това ще пиша по-обстойно в някой следващ пост.