Наши(и не само) приеми на УКВ

Модератор: Георги

Потребителски аватар
Георги
Has thanked: 4515 times
Been thanked: 7412 times
Контакти:

Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Георги »

След бомбардировките на ТВ кулите в Сърбия през 1999г. сигналите от там изчезнаха, и радио, и ТВ. :idea:

По някаква случайност, най-вероятно същата като при Тупижница и Дели Йован, беше пощаден предавателят на Белград 1 на 98,8 разположен на вр. Басара, Трънско(откъм Сърбия). Той единствено се приемаше дълго време в София и околностите, но предимно беше Бланк, т.е. ням, без звук, на носеща.
Освен него на oпразнената от сръбски станции УКВ скала се появи точно през 2000г. станцията, която сега наричаме "културното аташе" - Белами, точно от същия връх - Басара. Тръгна с малка, изглежда тестова мощност, приемаше се доста зле тогава и само на места, точно както сега същата станция от Шливовички вис на 104,8, но с течение на времето и годините постепенно усилиха мощността и някъде през 2004-2005-2006г. тя се приемаше почти, ако ли не и точно като местна станция, толкова беше силен сигнала. От радиото знаеха това и вечер често попадах на честитки от българи за българи със сръбски песни разбира се.

Иначе държавните сръбски предаватели не бяха все още възстановени в предишния им вид, излъчваха колкото за "Бог да прости", с по 100-тина вата максимум. За сметка на това поникналите като гъби локални станции, даже и излъчвани от села не бяха засегнати от никакви бомбардировки и се приемаха даже тук - спомням си че приемах на мeста в града две влашки станции(от изт. Сърбия), пускащи само влашка музика - едното беше радио Макс на 88,8 от с. Дупляне, а другото ако добре си спомням беше Сашка, но не знам на коя честота.
Във високите части на София - Симеоново, Драгалевци и Бояна се приемаха и други местни сръбски станции, спомням си ясно преди да тръгне нашето на 93,4 как приемах там Бубамара(Калинка) от Свърлиг на 93,5 - сигнал, който обичах да слушам пътувайки из Трънско, защото освен сръбски фолк пускаха много често влашки хора. Имаше и други станции, едната беше на 108,0 спомням си че й направих запис в Ютюб канала ми е някъде, трябва да го 'изкопая' по-нататък.

Тупижница и Дели Йован се приемаха, но незнайно защо с течение на годините техните сигнали бавно и постепенно изчезнаха от града ни, а същата метаморфоза преживяха и бившите югопредаватели във Вардарска Македония, които и те изчезнаха - без бомбардировки - от града ни, най-вече имам предвид Туртел, и Църни връв. :think: Голакът до Делчево тогава да е бил с най-много 100-тина вата, не киловат като сега, и се приемаше само около Благоевград, тук нямаше и следа от него.

За мен лично най-голямата изненада по която ще запомня завинаги това десетлиетие беше появата на много румънски станции на УКВ, но за това ще пиша по-обстойно в някой следващ пост. :arrow:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
Stani
Has thanked: 769 times
Been thanked: 443 times

Re: Наши(и не само) приеми на УКВ

Мнение от Stani »

Точно така беше, а "културното аташе" често даваше дефекти, пуфтене от прегряване, брум, индикация за стерео пък звучи моно... така и не стана ясно защо бе спрян този предавател...
Туртел преди да го "орежат" се приемаше почти перфектно в Самоков, Голак също излизаше, Бесната също беше перфектна, имах цели касети със записи от "Караван" и "Посело" по 202, сега сигналът от там няма нищо общо със тогавашния.
Потребителски аватар
HalfD
Has thanked: 3316 times
Been thanked: 2772 times

Мнение от HalfD »

Продължение от темата за 90-те години - https://www.dxing.org/viewtopic.php?p=39717#p39717

Помня как 2000-2003г. се появи 99,6 от Кощиля и изрита най-нахално влашката станция (Радио Кица?!) която се премести мисля на 99,8 но в един момент отново се завърна на 99,6 с много по-висока мощност. Някъде тогава се появи и KissFM на 99,2 което ме радваше с музиката си докато 2002-2003г. от махалата на Видин (кв.Нов път) пуснаха Радио Рома на 99,3 което в интерес на истината имаше страхотно стерео и процесинг на бесните кючеци и чалгийки които пускаше. :mrgreen: След нахлуването на КРС и конфискуването на техниката им, спорадично много слабо с антена приемах ромска музика за кратко на 99,7 върху Сити от София. Звукът беше моно с брум.

2007 или 2008-ма година се появи пират вероятно от Калафат или някое от околните села отвъд дунава. Приемаше се чисто във видинско на плаваща честота 99,95 - 100,0. За щастие изрових този мой видео-спомен с приема:

„Радиото" просъществува само няколко месеца. Не помня как му викаха но ми беше смешно името. По спомен петък и/или събота вечер имаше и поздрави, оповестяваха и телефонен номер за връзка!
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!

Car LW/MW/FM/DAB+ - Kenwood KDC-BT73DAB / Pioneer X8500DAB + AN-DAB1 DAB+ Antenna
Mobile FM/DAB+ - Silvercrest SDRF 10 B1, Denver DAB 42
Mobile DAB+ Antenna - VHF 5-12 YAGI 4F & long 13-element VHF Triax antenna
Mobile FM Antenna - Hirschmann Fesa DA 3
UHF Antenna Home - long UHF Triax antenna
DVB-T2 Home - Strong 8201
FM Antenna Home - Open Dipole direction Sofia
LW/MW/SW/FM Home and Mobile - TEF6686 Tuner+XDR GTK ; RTL-SDR R820T
Потребителски аватар
Георги
Has thanked: 4515 times
Been thanked: 7412 times
Контакти:

Мнение от Георги »

Преди наблюденията ми за появата на румънските станции у нас искам да напиша един пост за 2000-та година, която цялата изкарах в Бургас заради служебни ангажименти.

Наблюденията ми от Бургас и региона са изцяло базирани на автоприеми, на мобилни приеми в колата ми, защото не исках да пренасям приемната ми техника от София нататък и после обратно.

И така, освен очакваните турски станции в региона се приемаха и доста гръцки станции - нещо, за което изобщо не си давах сметка преди да посетя региона и извън сезона(лятото). Предполагах, че приемите на турските станции са целогодишни и не оставят никакъв шанс за прием на каквото и да било друго.
За най-голяма радост се оказа, че гръцки станции се приемаха освен по пътя към южното ни крайбрежие, от Първомай на изток от Питио и Плака до Александруполис, та все до Бургас и с. Свети Влас, където гръцките сигнали се приемаха целогодишно.

За Бургас, ако добре си спомням(минаха вече 22 години от тогава) на тази локация в "Славейков" https://satellites.pro/Bulgaria_map#42. ... .449384,16 имаше постоянен прием на поне 5-6 станции от Питио на Марица в Тракия.

Другаде не си спомням из града да са се приемали, а на места в "Меден Рудник"(техния Люлин) се приемаха при добро тропо румънски станции, само през лятото и то само ако същевременно няма добро тропо откъм Турция.

Най-любимата ми локация от всички останали беше точно тази - на пътя за Варна малко над Слънчев бряг -https://satellites.pro/Bulgaria_map#42. ... .738129,15 На нея се приемаха гръцки станции от начало до край, 24 часа без значение от сезона. Имаше и специално направено уширение на пътя за спиране. На тази локация съм прекарвал часове в слушане на гръцките станции, най-често зимата, пролетта и есента, защото през лятото турските станции бяха неизбежни. Само около километър по-надолу посока Бургас от гръцките станции нямаше и следа.

В Бургас, за разлика от Варна турските станции се приемаха по-рядко и по-трудно заради местните особености на релефа. Но дойдеше ли през лятото познатото ни от другаде "гигантско Тропо" от Турция УКВ скалата в града ставаше 1:1 с тази в Истанбул и местните станции от мнозинство ставаха малцинство, доста забавно за наблюдение.
Доста често в Поморие и Несебър не бяха налични никакви турски станции, но от тук https://satellites.pro/Bulgaria_map#42. ... .637138,13 на юг те винаги бяха налични, почти без значение на Тропо условията - твърде близо беше Истанбул и сигналите от там бяха неизбежни.

Иначе в целия регион, област, и част на България навсякъде с лекота се приемаха сигналите от Махиада на Странджа - https://satellites.pro/Turkey_map#41.78 ... .621742,15 даже във Варна на места, особено след града посока Добруджа, а и в нея на по-високите места. Тогава не знаех нищо за този предавател, разбрах за него чак "в ерата на Интернета" няколко години по-късно.

За съжаление нямам нито един запис на прием на далечен сигнал от това време - нямаше нито мобилни телефони с камери, нито дигитални камери и сайтове за ъплоуд.

Като споменах мобилните телефони се сетих, че когато и да скенирах по южното и северното ни крайбрежие за мобилни мрежи винаги ми излизаха по няколко турски мрежи, а веднъж в Созопол ми показа и украинска.

Сливен и Ямбол - доста често в оклоностите им се приемаха гръцки и по-малко турски станции, пак само в топлите дни. На Бакаджиците беше нещо като нашата Витоша - пълно със сигнали откъде ли не, истинско удоволствие за престой с часове с радиото.
Спомням си че тогава в Свиленград освен нашите сигнали от вр. Ботев всичко останало, което се приемаше на УКВ беше гръцко и турско, и то от десетилетия.
Удоволствие беше при пътуванията ми обратно към София да попадам на подобрени Тропо-условия откъм юг, доста често тогава, при които гръцките станции се приемаха в по-голямата част от пътя ми - първо тези от Питио, после тези от Кушница(от Пловдивско и Пазарджишко до Ихтиманско).
Сръбските станции на УКВ през 2000г. в София бяха изключителна рядкост, не си бяха възстановили бомбардираните предаватели все още.
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4339 times
Been thanked: 5132 times
Контакти:

Мнение от RADIOTO »

Днес разчиствах малко и попаднах на следните разпечатки, които съм си правил през 2005 г.:
Това е от картата на predavatel.com за София наличните по това време станции. Все още е наличен предавателя на 69,25 MHz.:
IMG_20240128_113936.jpg
А това е комуникация между Софиянец и @Георги от форума, която съм разпечатвал и гледайки маркировките, явно съм отбелязвал наличният при мен сигнал или липсващият:
IMG_20240128_114021.jpg
И програмата и честотите ( на УКВ и къси вълни) на Дойче веле, пак през 2005 г.:
202401281136111000.jpg
Отговори

Върни се в “Спомени от 21-ви век (преди създаването на форума) / Memories of the 21st century”