Прочетох в ртл-сдр, за прием на сигнала от Starlink с Rasperry Pi, rtl-sdr и LNB.
И естествено пробвах с наличната ми техника:
Наклонените черти, които се виждат на графиката е сигнала от Starlink. Според saveitforparts причината следата от сигнала да е под ъгъл е че сателитите се движат в ниска околоземна орбита и преминават бързо спрямо моята "наземна станция" - доплеров ефект (който съм показвал и друг път).
Използвах стар, но работещ конвертор от сателитната чиния, която ползвах преди 5 години:
Просто трябва да е насочен нагоре, затова в клипа се вижда поставен в саксията на терасата. Подавах му 12V с инвертор, показал съм го на края на клипа.
За добре познатият ни AirSpy HF+ Discovery, бях прочел преди доста време в това полско ревю: https://fmdx.pl/2019/01/review-airspy-hf/ , че има скрит (неописан) приемен обхват от 1.2 – 1.67 GHz, но досега не бях намирал сигнал, с който да го тествам.
Starlink използват честота 11.325 GHz, но конвертора я преобразура в по-лесно приеманата 1,575525 GHz (1575.525 MHz).
Наскоро четох, че Starlink са достъпни вече на всички континенти. Днес видях, че над нас сигнал има.
Прием от спътниците на Starlink
Модератор: Георги
- RADIOTO
- Has thanked: 4339 times
- Been thanked: 5133 times
- Контакти: