Number Stations приеми през 2023 г.

Приеми на мистериозните, но популярни сред DX-инг средите "шпионски" станции.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 3884
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 3872 times
Been thanked: 4432 times
Контакти:

Re: Number Stations приеми през 2023 г.

Мнение от RADIOTO »

Вчера приех още една мистериозна руска станция на честота 4050 kHz LSB, която излъчва поредица от руски имена:


Според Прийом https://priyom.org/military-stations/russia/the-goose това е The Goose, което се излъчва близко до град Смоленск:
Изображение

Разстоянието е около 1492 км.
... On December 30, 2022, it transmitted through the daytime on 4050 kHz instead of 4310 kHz. ....

EDIT: Приетият от мен сигнал вероятно не е гъската (The Goose) защото audio sample е доста различен и гъската е USB, а този сигнал е LSB.
Мистерията продължава .
gat3way
Мнения: 332
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 254 times

Re: Number Stations приеми през 2023 г.

Мнение от gat3way »

Гъската се приема при мен само на нощната честота (3243khz). Между другото има поне няколко маркери между 4 и 5mhz които не мога да идентифицирам, трябва да направя един запис с надеждата някой има идея за тях. Buzzer-а също преди няколко дни наблюдавах че изглежда странно, като че ли има два предавателя, които не излъчват синхронизирано едно и също. Но пък снощи примерно не беше така...
Потребителски аватар
niksan
Мнения: 260
Регистриран на: пет фев 22, 2019 11:46 am
Местоположение: Варна
Has thanked: 174 times
Been thanked: 132 times

Re: Number Stations приеми през 2023 г.

Мнение от niksan »

Изчел съм почти всичко по темата във форума и wikipedia, не е като да чакам отговор наготово, но ми е интересно вашето мнение, какво всъщност са тези Number stations? Предавания за шпиони ли са? :think:

Извинявам се за офтопик-а, но мисля обяснение от колеги, които се занимават и разбират от темата, ще е полезно за всички.

Благодаря! ;)
Изображение
gat3way
Мнения: 332
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 254 times

Re: Number Stations приеми през 2023 г.

Мнение от gat3way »

Много дълга тема на разговор е. За мен тези станции са интересни не само (и не толкова) от гледна точка на приемите, но и от криптографска гледна точка, което пък е следствие на това че съм завършил математика и криптографията (понякога) е част от работата ми.

Теоретичната постановка, описана в уикипедията е твърде вероятна. Всичко което си чел за one time pad-а като криптосистема, т.нар "perfect secrecy", размишленията на Клод Шанън по въпроса са си съвсем истински неща, написани в учебниците. OTP наистина притежава точно тези ценни свойства. Това което не е достатъчно дебело подчертано е че изискванията към такава криптосистема (напр. ентропията на ключовия материал) са също прилично сериозни, иначе така лелеяното perfect secrecy престава да е валидно.

Това което ме удивлява е че това нещо старателно и упорито (и от десетилетия) се използва предвид въпросните съображения. Съществуват и явления като "Venona Project" които са обвити в спекулации и не мисля че дават ясен отговор на това дали е следствие на преизползван ключов материал / използван "нискокачествен" такъв дето има статистически bias-и или дали просто не са тарашили стаите на "получателите" на тези съобщения и не са им краднали кодовите книжки.

Извън всичко това, съществуването на такава схема ако и никой "организатор" досега не си е признал публично е толкова силно вероятна, че мисля почти спокойно може да се приеме за факт, най-малкото заради липса на алтернативно обяснение което да има дори 2-3 порядъка по-малко смисъл и да е без противоречия. Като начин за предаване на съобщения, това е също доста недъгава и доста неудобна система, която не може да "носи" много трафик и предполагам и навремето и сега се използва за предаване на много кратки съобщения от вида "едикой си да отиде да се срещне с явката си за повече инструкции". Това неудобство се компенсира от друга страна с т.нар "plausible deniability" - понеже никой на никого не е забранил да ползва КВ радио, поне на повечето места по света.

В днешно време като се замисля обаче, притежанието на КВ радио от чужденец е меко казано съмнителна работа, предвид всичко това. Просто защото почти никой не слуша такова вече. Може би заради това и залязват въпросните станции. Сходна криптосистема апропо може да бъде организирана и изцяло върху интернет ако и при IP протокола да няма истински broadcast трафик (такъв има само в рамките на един мрежови сегмент, рутерите нямат навика да forward-ват broadcast трафик). Но представи си просто стеганографично набити данни в някаква тъпа картинка (примерно меме) постнато в някакъв тъп форум, фейсбук, редит и прочее, биха свършили сходна работа. Да, "plausible deniability"-то страда ако отсрещната страна разбере с каква цел се постват такива неща и дори би могъл да разбере кой я е достъпвал, но това пак няма да е достатъчно да докаже че някой определен човек от тези е "получателят" на такива неща.
Потребителски аватар
Georgi Bancov
Мнения: 478
Регистриран на: чет юни 30, 2016 7:45 pm
Has thanked: 219 times
Been thanked: 370 times
Контакти:

Re: Number Stations приеми през 2023 г.

Мнение от Georgi Bancov »

gat3way написа: пет фев 03, 2023 11:08 amМежду другото има поне няколко маркери между 4 и 5mhz които не мога да идентифицирам, трябва да направя един запис с надеждата някой има идея за тях.
Сравнявал ли си ги с https://priyom.org/military-stations/russia?
QTH: Troyan, Bulgaria (KN22JV)

Shortwave & Ham radio:
Receivers: Afedri SDR-Net (remote controlled)
Antennas: Crossed 160m/80m Inverted V / 60m Delta loop / 40-30m dipole / 20-10m 10-element yagi (in progress)
Accessories: OK2ZAW antenna switch, Yaesu G-1000DXC rotor, RemoteQTH software

Satellite reception:
Receivers: Vu+ Solo 4K, DM500s
Antenna & rotor: Paraclipse Hydro 240cm, 24'' PowerTech Actuator; Power Tech GBOX V2000
LNB: Invacom SNF-031 & Invacom ADF-120 feedhorn

Bulgarian DX Blog
Shortwave propagation is like fishing - dangle your hook in the water and see what you catch.
gat3way
Мнения: 332
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 18 times
Been thanked: 254 times

Re: Number Stations приеми през 2023 г.

Мнение от gat3way »

Не, но това е добра идея, поради някаква причина почти бях забравил за този сайт, много благодаря за напомнянето.
Отговори

Върни се в “Енигма станции / Numbers stations”