SDR приемници/Software Defined Radio

Място за дискусия на приемници, антени и друга радио техника, предназначена за DX приеми.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1028
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Благодарил: 130 пъти
Получил благодарност: : 159 пъти
Контакти:

Re: SDR приемници/Software Defined Radio

Мнение от RADIOTO » пет мар 09, 2018 5:39 pm

Отдавна се каня да напиша няколко реда, тип упътване "Как да приемаме DRM сигнал с SDR-ите", на български, защото manual на английски се намира в нета.

Първо: Нужните хардуерни продукти :lol: :
sdr-донъл (може и с тези от7-8$)
късовълнова антена (става и парче жица).
Ъпконвертор, той е задължителен ако се ползва евтиният донгъл.
Балун:
Изображение
gat3way написа:Тази кутийка е т.нар "9:1 балун", антената се захваща от лявата страна, дясната страна трябва да се заземи. Има няколко главни ползи от цялата работа, първата е че импеданса на антената не варира толкова бясно с честотата и приемът е по-добър в различните обхвати, не да се окаже че на някои от тях, антената се държи много зле. Ако е добре заземен другия край, инсталацията "лекува" и натрупаното статично електричество в дългата жица-антена, както и смущенията които идват от "мръсното" захранване, които са доста нормални в градски условия. Но от друга страна, кутийката няма да те "излекува" от смущения, които антената приема, примерно ако се окаже че е в близкото поле на някакъв цапащ ефира захранващ адаптер, LCD телевизор или компютър. Но въпреки това, несъмнено има ефект. С рамковите антени от друга страна, нуждата от такива кутийки натурално отпада :) .....
Софтуер:
1. SDRSharp или HDSDR или някой от другите от т.нар. General Purpose RTL-SDR Software (SDR-RADIO.COM V2/V3, Linrad, GQRX, Studio1, SDRUno и т.н.).
2. DREAM - https://sourceforge.net/projects/drm/files/" target="_blank
3. Virtual Audio Cable или VB-Cable (Аз ползвам безплатния вариант VB-Cable - https://www.vb-audio.com/Cable/index.htm" target="_blank)

Свързването на хардуера предполагам е ясно, но все пак:
Антената трябва да е извън жилището, за да е далече от шумовите вредители.
Аз ползвам за антена медна жица и я свързвам към балун.
Сигнала от балуна се свързва към ъпконвертора, а ако се ползват от по усъвршенстваните sdr (тип: rtl-sdr), който могат да прилагат direct mode от балуна директно се подава сигнала към донгъла.

SDR може да е включен директно в компютъра, но практиката показва, че е по-добре да се включи в usb-удължител, за да е по далече от шумовете, който създава компютъра.
Аз на моя удължител съм сложил мрежов филтър, по идеята на gat3way - viewtopic.php?f=10&t=544&p=4540#p4540" target="_blank .
Изображение

При двата софтуера General Purpose, с който съм работил SDRSharp (SDR#) или HDSDR, основната разлика е, че за SDR# трябва да има инсталирана Microsoft .NET 4.6 или по-нова версия (https://www.microsoft.com/en-us/downloa ... x?id=48130" target="_blank).

За SDRSharp (SDR#) се сваля файла sdrsharp.zip от https://airspy.com/download/" target="_blank
Разархивира се в желаната папка. Стартира се install-rtlsdr.bat за да свали драйвери, с които работят генеричните донгъли и rtl-sdr. А airspy, funcube, HackRF си имат драйвери в сваления пакет.
За Zadig съм споменавал още във първият постинг на тази тема и вероятно няма нужда да го повтаряме тук.

За HDSDR се сваля файла HDSDR_install.exe от тук: http://hdsdr.de/download/HDSDR_install.exe" target="_blank
Инсталирането е на принципа "next.
За да може да се управлява донгъла от HDSDR е необходима за конкретния вид приемник(sdr, донгъл, флашка) да се свали от http://hdsdr.de/hardware.html" target="_blank ExtIO DLL-файл.
За генеричните и rtl-sdr е този: http://hdsdr.de/download/ExtIO/ExtIO_RTL2832.dll" target="_blank
Файла се пеиства в папката, която инсталатора е направил с програмата. Обичайно е на този адрес: C:\Program Files (x86)\HDSDR .

Инсталацията на VB-Cable е интуитивна, най-важното е да се стартира, като администратор. Ето няколко PrentScreen-а от инсталацията:
Изображение Изображение Изображение Изображение

След това десен бутон на "високоговорителя", който е обикновено долу в дясно:
Изображение
Избираме Recording Device

Десен бутон на Cable output и избираме Proterties:
Изображение

На Advanced избираме:
2 channel, 16 bit, 48 000 Hz
Изображение

Връщаме се в предния диалогов прозорец и избираме Playback/Cable Input (десен бутон)/Proterties:
Изображение
На пак Advanced избираме:
16 bit, 48 000 Hz
Изображение

Ако използваме SDR#, трябва да прехвърлим изходният сигнал от него към DREAM, като изберем VB-Cable от меню AUDIO по този начин:
Изображение

Ако използваме HDSDR, трябва да прехвърлим изходният сигнал от него към DREAM, като изберем VB-Cable от меню Soundcard или от F5 по този начин:
Изображение

HDSDR си има бутон "DRM", който доста улесява нещата.
При SDR# трябва ръчно да се избират настройките:
Изображение

DREAM се сваля от тук: https://sourceforge.net/projects/drm/" target="_blank
Но в пакета няма AAC decoder, заради лицензни права.
Затова zip-a се разархивира и в папката се добавя AAC decoder.
В нета пише, че можем и сами да си направим AAC decoder, но има и готов, който просто сваляш и записваш в папката на DREAM: https://yadi.sk/d/Z6hd8PPqk5yF3" target="_blank

За настройката на входящият сигнал в DREAM ползваме настройките от тези PrintScreen-и:
Изображение
Изображение

Честотите и часовете на излъчваните емисии,можем да търсим тук: http://www.hfcc.org/drm/" target="_blank

И ако сигнал е достатъчен резултата трябва да е подобен:
Изображение Изображение Изображение

Аз резултат до момента съм постигал само с HDSDR.
edit: Успях и с SDR#:
Изображение

Дано не съм пропуснал нещо, че бая дълг пост излезе.
Последна промяна от RADIOTO на нед мар 11, 2018 1:39 pm, променено общо 1 път.

gat3way
Мнения: 155
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Благодарил: 4 пъти
Получил благодарност: : 48 пъти

Re: SDR приемници/Software Defined Radio

Мнение от gat3way » пет мар 09, 2018 11:52 pm

Хубав сетъп :)

Играл ли си си с ft8? Радиолюбителите си го ползват за техните си неща, но според мен това е велик инструмент за тестване на много неща - и йоносферно поведение, и приемна система, и местни смущения. И не е много по-различно, просто вместо dream имаш wsjt-x (има го за много операционни системи, и уиндоус включително). С конфигурация да ти репортва в pskreporter.info, което е просто, получаваш съвсем нагледно резултатите, нещо такова примерно:

Изображение

Много е полезно за оптимизиране на приемната система и за подобряване на каквото може да се подобри, тестване на разни хипотези, различни SDR-и и конвертори, филтри, директно сравнение можеш да получиш (необходимо е просто един сплитер за сравненията и получаваш нагледни резултати). А всичко което е валидно там, е валидно и за всякакви други приеми, поне на сходни честоти. Аз лично го намирам за ужасно добър инструмент за "дебъгване". Както и за изследване на капризната йоносфера де :)

Например искаш да тестваш конвертор срещу директно семплиране, вземаш две SDR-чета, един евтин (но все пак читав) сплитер за кабелна телевизия и можеш да получиш директно сравнение колко станции ще приемеш, от какви държави, с какъв SNR. И това изчертано върху карта с таблици за статистическа информация и прочее. Искаш да тестваш различни sampling rate-ове с различни decimation-и - същата работа. Искаш да тестваш rtl-sdr срещу airspy - по същата методология, просто сплитера вече е след конвертера. Искаш да тестваш филтри - пак същото. Хубавото е че можеш в един и същ момент да сравниш двете. Другото забавно е да си правиш съпоставки между дни с "читава" йоносфера и не толкова "сгодна". Или на ниските обхвати - с гръмотевични бури срещу без такива. Макар че тези сравнения вече стават условни. Но с времето човек си прави интересни наблюдения, бих казал доста ценни.

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1028
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Благодарил: 130 пъти
Получил благодарност: : 159 пъти
Контакти:

Re: SDR приемници/Software Defined Radio

Мнение от RADIOTO » нед май 13, 2018 7:41 am

Позабравихме я тази тема ;-)

rtl-sdr са пуснали свободно упътване как да ползваме SDR# (SDRSharp), което е част от книгата им The Hobbyist's Guide to the RTL-SDR: Really Cheap Software Defined Radio:

https://www.rtl-sdr.com/sdrsharp-users-guide/" target="_blank

Изображение

Мисля си, че всеки от нас ще намери по нещо полезно в това упътване, което до сега му е убягвало.

Отговори