Попадам на тях всяка година в Гърция на Халкидики и в Солун, а сега и у нас, в Родопите в околностите на Белмекен.
Излъчват на 144,600 и 146,200 MHz, не споменават никакви радиолюбителски опознавателни знаци, бърборят си за щяло и нещяло по цял ден.
Би следвало това да са някакви репитери, защото на симплексна връзка трудно биха покрили целия град Солун, околностите, Халкидики и да се приемат чак и у нас. Но, от друга страна никога не съм чувал характерния звук за включване към Репитер "Repeater Connected"...или нещо подобно, нито в паузите от бърборенето им женски глас, който да оповести, че се намираме на канал, на който се използва от "Гръцката Радиолюбителскa Асоциация", споменавайки и локацията на репитера, както съм чувал други пъти - "Σύλλογος Ραδιοερασιτεχνών Ελλάδος - Όρος Χορτιάτης".
Разбира се, приемът им у нас не е навсякъде, а на малко локации - например около Белмекен е наличен в един неголям район, а именно 10-15 км от Язовира посока Юндола. На Витоша не съм се заслушвал на тези честоти, но ще го направя следващия път когато съм там.
Освен тези гореспоменати гръцки пирати тук в тази тема можем да описваме рабира се и всички останали странни гласове или музики в радиолюбителските обхвати.
До сега не бях засичал радиопирати в този обхват.
Но при това ходене в Гърция хванах нелогични за мен излъчвания на доста честоти .
Ето един който най точно подхожда на темата. В началото на клипа показвам и пират на средни вълни през деня. Но основният герой се е развихрил върху честота 146,035 MHz:
Ето ви малко малчугани при off-road-аджиите, които са много притеснени кой, кога тръгва и в коя джипка се вози Подозирам, че са в Люлинската планина или по западната част на Витоша някъде. На първото клипче от първата минута нататък аудиото става по-разбираемо.
Гръцки Фрийбандери(извънобхватници), прием в две видеа, направени на Черни връх на Витоша:
Тук на 427,200:
Тук съм заснел още и прием на 124,325 - Skopie ATIS, North Macedonia/152 km
Тук са на 143,025:
Помислих си в началото че това е някаква utility станция, но после в течение на разговорите разбрах, че това са от онези потребители, които си бърборят където си искат.
RADIOTO написа: ↑съб яну 29, 2022 1:24 pm
............ Днес след като чух и това на същата честота 446,125 MHz мисля, че разкрих мистерията ......... Вчера излъчваше Класик ФМ, а днес Хоризонт (поне има вкус за радиото ).
Според мен това са безжични слушалки, които някой в района ползва.
.........
Продължение на горният ми постинг, с който си мислех че съм разкрил мистерията.
Вчера по време на престоя ми в ботаническата градина, пуснах Бауфенг-а и понеже последно съм го ползвал на честота 446,125 MHz, за описаното в цитираният постинг, ето какво ме изненада:
Извинявам се, че клипа е с възрастово ограничение и трябва да го гледате само влезли с гугъл акаунт, сложих го нарочно, а след като изгледате клипа, може би ще ме разберете, защо съм го направил. Не искам да развращавам младежта.
В началото помислих, че е някакъв нов "турбо-фолк хит" и се задържах около 5 минути с надеждата да спре, но не би. Изгубих търпение за тези глупости и си играх с радиото на колата . Един час бях там, това не спря. Тръгнах към Младост по околовръсното и продължаваше да се "върти тази плоча". В Младост 4 се чуваше нормално и в Младост 3 изключи предаването. Исках да стигна до вкъщи и да видя дали и там приемам същото и дали излъчването на Класик ФМ и Хоризонт не е било само тест за това деяние.
Слушайки текста я нарекох "Песента поздрав за другите шофьори" .
На 1:36 минута от клипа съм показал антената, с която го приемам, не мисля че е най-доброто на пазара и след като с нея излизаше в южна и югоизточна София, предполагам, че се е чувал и по-надалеч.
Георги написа: ↑съб яну 29, 2022 8:08 am
446,125 MHz е празна в кв. Хладилника
.............
Предполагам, че вилнее през уикенда. Аз го слушах от около 13:30 до около 14:45 в събота. Пробвай следващата събота .
@Stani, мисля че някой е изкопирал идеята ти .
Stani написа: ↑нед яну 26, 2020 12:55 pm Я тия работи ги правех като ученик в ефира 88 - 108MHz, бех записал един пияница как псува и го пусках в ефира и цел град го слушаше добре, че КРС не е слушало, ма тогава беше по лабаво, периода 92 - 97година гр. Самоков.
Пиратско радио "Гласът на Самоков" - честота 99,6MHz.
За това си настрой перманентна парола в AnyDesk и другия път с лекота ще влезеш от телефона в компютъра вкъщи и ще провериш на момента. Поздрави за уникалния прием !
Everybody has a radio. To listen to a radio is normal. To listen to a radio, that is far away from you is a DARE!
Car LW/MW/FM/DAB+ - Kenwood KDC-BT73DAB / Pioneer X8500DAB + AN-DAB1 DAB+ Antenna Mobile FM/DAB+ - Silvercrest SDRF 10 B1, Denver DAB 42 Mobile DAB+ Antenna - VHF 5-12 YAGI 4F & long 13-element VHF Triax antenna Mobile FM Antenna - Hirschmann Fesa DA 3 UHF Antenna Home - long UHF Triax antenna DVB-T2 Home - Strong 8201 FM Antenna Home - Open Dipole direction Sofia LW/MW/SW/FM Home and Mobile - TEF6686 Tuner+XDR GTK ; RTL-SDR R820T