Ще започна с това какво точно се случва в този обхват, кой излъчва, какви са тези пирати и как да ги слушаме. Та в самото начало да кажа, може да прозвучи много стряскащо - този обхват е заделен за комуникации космос-земя, при това ексклузивно за целите на военните. Ако някой изпитва угризения да слуша обхватите на военните, притеснения по отношение на това дали и доколко е законно, да не чете по-надолу

Първо, какво слушаме? Всичките "източници" са стари (началото на 90-те до края на миналото десетилетие) НАТО-вски военни спътници на геостационарна орбита, точно на каквато са и DVB-S спътниците. По-новите не са интересни, защото изоставят този обхват, както и защото не са толкова "тъпи". Като казвам "тъпи", имам предвид да - става въпрос за съвсем прости космически рипитри, толкова прости че дори нямат CTCSS активация и тем подобни екстри - те просто препредават всичко което получат на uplink-а през downlink-а. Използват се предимно за тактически гласови комуникации, както и нискоскоростни радиомодеми. Налице е относително богат набор от няколко десетки такива, като тези, до които аз съм ограничен, поради изгледа от терасата и околните препятствия се свежда до десетина спътника:

Повече за спътниците и използваните честоти на транспондерите тук: http://uhf-satcom.com/uhf/ както и тук (чудесен ресурс, но на немски): http://www.satellitenwelt.de/uhfmilsat.htm
Какво е необходимо, за да прослушваме този обхват? На първия от двата сайта има секция с дизайни на примерни антени: http://uhf-satcom.com/uhf/uhfantenna.html както и галерия с антени на потребители: http://uhf-satcom.com/rx/ (UHF receive systems)
Въпреки че примерите са стряскащи, особено някои, държа да отбележа че удоволствието всъщност изисква далеч по-малко усилия и средства. Антената, която ползвам в момента е съвсем обикновена логопериодична такава за VHF/UHF телевизия от Emme Esse с усилване само от 7.5 dBi, наскоро добавих и един евтин LNA отново за прием на цифрова телевизия, закупен от Bricolage (хубав понеже шумовото число му е под 1 dB и държи на влага).Всичко това общо струва под 30-40 лева и не включва никакви усилия да се сглоби. Това не е толкова странно, защото както казах, тези спътници се използват за тактически комуникации и от пехотата. Човек като чуе за геостационарни спътници си представя разни големи чинии, но дефакто много неща зависят от искания SNR и в този ред на мисли телефонията няма такива високи изисквания като сателитната телевизия. Все пак пехотинците не носят обемни тежки чинии на фронта, за да си говорят

Това което според мен е важно и без което нещата биха били доста по-сложни е SDR. Възможността да наблюдаваш waterfall-а на "отрязък" от поне 1-2MHz е доста полезно нещо, да не говорим че по стечение на обстоятелствата, така се "визуализират" и транспондерите дори да не са активни и човек се ориентира далеч по-лесно какъв е този канал от кой спътник (следвайки табличките с честотите от двата линка горе). Пример:

Тук виждаме руски пирати, които си лафят през UFO-11 за компютърните си конфигурации (на който му е интересно, запис тук: на този акаунт имам още поне десетина такива записа), малко под тази честота виждаме два idle канала,5 и 36khz широки (всъщност три са де, но "най-левият" е от друг спътник, който се лови лошо и почти не си личи), над нея честота имаме два idle канала, после един с редовни кратки цифрови излъчвания (вероятно телеметрия някаква), после някакъв PSK радиомодем, който внезапно се разкача и след това следва неуспешен опит за възтановяване на връзката, както и (в най-дясно) още един свободен канал.
На тези обхвати човек може да види най-странните waveform-и, които може да си представи (визуално върху FFT waterfall-а хаха). Нищо от тях не е документирано и източниците са съвсем неизвестни - общо казано абе военни.
Та за пиратските приеми - има всякакви странни елементи (активността нещо в последно време е намаляла, но се срещат всекидневно). По тези спътници са главно руснаци (но има и италианци), по тези дето са на по-западни позиции, се чуват предимно бразилци.
Има и инцидентни приеми - главно радиорелейки, които са имали лошия късмет да оперират на uplink честотата на тези спътници и да метнат сигнал до него. В този случай обаче всичко е въпрос на късмет и понеже каналите рядко са по-широки от 36khz, аудиото обикновено е с много лошо качество. Но иначе чувал съм разни китайски и руски радиа, "качени" на сателита инцидентно.
Между другото, ето много хубава страничка със записи: http://uhf-satcom.com/sounds/ има доста UHF satcom-ски такива, включително един старозагорски СОТ, метнал някак сигнал до спътника Sicral

Засега толкова, ще ъпдейтвам като имам време. Ще се радвам ако има други слушащи по тези честоти, да обменим малко ноу-хау

П.П колкото на "защо им е на пиратите да се занимават с това при положение че е доста незаконно", отговорът е прост - това е като рипитър с грандиозно голям обхват от хиляди километри....и там където по една или друга причина гледат на тези неща през пръсти (Русия няма да се трогне особено от ненормалници abuse-ващи стари натовски спътници предполагам)....дам, ясно какво става