Milsat SATCOM пирати

Прием на всякакъв вид нелицензирани /незаконни/ радио предавания.

Модератор: Георги

gat3way
Мнения: 193
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 73 times

Milsat SATCOM пирати

Мнение от gat3way » вт ное 01, 2016 11:39 pm

Понеже някой беше запитал какво точно ловя в обхвата 240-270MHz и дълго време се канех да напиша нещо по въпроса, мисля да почна тук (на порции, понеже е дълго за един пост).

Ще започна с това какво точно се случва в този обхват, кой излъчва, какви са тези пирати и как да ги слушаме. Та в самото начало да кажа, може да прозвучи много стряскащо - този обхват е заделен за комуникации космос-земя, при това ексклузивно за целите на военните. Ако някой изпитва угризения да слуша обхватите на военните, притеснения по отношение на това дали и доколко е законно, да не чете по-надолу :) За останалите - така или иначе нищо от военните комуникации не може да се слуша, понеже въпросните военни не са глупави и всичките комуникации усърдно си ги криптират, та не очаквайте някога да чуете нещо военно там (макар че съм слушал записи с телефония между военни пилоти в чист вид, но само по време на учения - има ги някъде в линковете по-долу). Всичко, което може да се чуе там е или инцидентно, или съвсем нелегално (а.к.а радиопирати).

Първо, какво слушаме? Всичките "източници" са стари (началото на 90-те до края на миналото десетилетие) НАТО-вски военни спътници на геостационарна орбита, точно на каквато са и DVB-S спътниците. По-новите не са интересни, защото изоставят този обхват, както и защото не са толкова "тъпи". Като казвам "тъпи", имам предвид да - става въпрос за съвсем прости космически рипитри, толкова прости че дори нямат CTCSS активация и тем подобни екстри - те просто препредават всичко което получат на uplink-а през downlink-а. Използват се предимно за тактически гласови комуникации, както и нискоскоростни радиомодеми. Налице е относително богат набор от няколко десетки такива, като тези, до които аз съм ограничен, поради изгледа от терасата и околните препятствия се свежда до десетина спътника:

Изображение

Повече за спътниците и използваните честоти на транспондерите тук: http://uhf-satcom.com/uhf/ както и тук (чудесен ресурс, но на немски): http://www.satellitenwelt.de/uhfmilsat.htm


Какво е необходимо, за да прослушваме този обхват? На първия от двата сайта има секция с дизайни на примерни антени: http://uhf-satcom.com/uhf/uhfantenna.html както и галерия с антени на потребители: http://uhf-satcom.com/rx/ (UHF receive systems)

Въпреки че примерите са стряскащи, особено някои, държа да отбележа че удоволствието всъщност изисква далеч по-малко усилия и средства. Антената, която ползвам в момента е съвсем обикновена логопериодична такава за VHF/UHF телевизия от Emme Esse с усилване само от 7.5 dBi, наскоро добавих и един евтин LNA отново за прием на цифрова телевизия, закупен от Bricolage (хубав понеже шумовото число му е под 1 dB и държи на влага).Всичко това общо струва под 30-40 лева и не включва никакви усилия да се сглоби. Това не е толкова странно, защото както казах, тези спътници се използват за тактически комуникации и от пехотата. Човек като чуе за геостационарни спътници си представя разни големи чинии, но дефакто много неща зависят от искания SNR и в този ред на мисли телефонията няма такива високи изисквания като сателитната телевизия. Все пак пехотинците не носят обемни тежки чинии на фронта, за да си говорят :) Такава антена разбира се има ограничения (няма достатъчно голяма директивност, това е и плюс и минус - диаграмата й е такава, че "лъча" й е поне едно 50-60 градуса, това означава че винаги "ловим" поне няколко спътника, някои по-добре, други по-зле - но пък и не изисква и прецизно насочване).

Това което според мен е важно и без което нещата биха били доста по-сложни е SDR. Възможността да наблюдаваш waterfall-а на "отрязък" от поне 1-2MHz е доста полезно нещо, да не говорим че по стечение на обстоятелствата, така се "визуализират" и транспондерите дори да не са активни и човек се ориентира далеч по-лесно какъв е този канал от кой спътник (следвайки табличките с честотите от двата линка горе). Пример:

Изображение

Тук виждаме руски пирати, които си лафят през UFO-11 за компютърните си конфигурации (на който му е интересно, запис тук: на този акаунт имам още поне десетина такива записа), малко под тази честота виждаме два idle канала,5 и 36khz широки (всъщност три са де, но "най-левият" е от друг спътник, който се лови лошо и почти не си личи), над нея честота имаме два idle канала, после един с редовни кратки цифрови излъчвания (вероятно телеметрия някаква), после някакъв PSK радиомодем, който внезапно се разкача и след това следва неуспешен опит за възтановяване на връзката, както и (в най-дясно) още един свободен канал.

На тези обхвати човек може да види най-странните waveform-и, които може да си представи (визуално върху FFT waterfall-а хаха). Нищо от тях не е документирано и източниците са съвсем неизвестни - общо казано абе военни.

Та за пиратските приеми - има всякакви странни елементи (активността нещо в последно време е намаляла, но се срещат всекидневно). По тези спътници са главно руснаци (но има и италианци), по тези дето са на по-западни позиции, се чуват предимно бразилци.

Има и инцидентни приеми - главно радиорелейки, които са имали лошия късмет да оперират на uplink честотата на тези спътници и да метнат сигнал до него. В този случай обаче всичко е въпрос на късмет и понеже каналите рядко са по-широки от 36khz, аудиото обикновено е с много лошо качество. Но иначе чувал съм разни китайски и руски радиа, "качени" на сателита инцидентно.

Между другото, ето много хубава страничка със записи: http://uhf-satcom.com/sounds/ има доста UHF satcom-ски такива, включително един старозагорски СОТ, метнал някак сигнал до спътника Sicral :)

Засега толкова, ще ъпдейтвам като имам време. Ще се радвам ако има други слушащи по тези честоти, да обменим малко ноу-хау :)

П.П колкото на "защо им е на пиратите да се занимават с това при положение че е доста незаконно", отговорът е прост - това е като рипитър с грандиозно голям обхват от хиляди километри....и там където по една или друга причина гледат на тези неща през пръсти (Русия няма да се трогне особено от ненормалници abuse-ващи стари натовски спътници предполагам)....дам, ясно какво става :)
These users thanked the author gat3way for the post:
nradkov (чет мар 01, 2018 5:57 pm)
Rating: 12.5%

Потребителски аватар
Георги
Мнения: 1512
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 342 times
Been thanked: 407 times
Контакти:

Re: Milsat пирати

Мнение от Георги » чет ное 03, 2016 1:04 pm

Интересно четиво, благодаря за споделянето!

Аз бях този, който те пита преди време какво точно ловиш в този обхват.
Имах предвид видеа като следните, в които се вижда прием на пирати без антена както е при теб:
https://youtu.be/G9yYUeek2XY
Или тези:
https://youtu.be/3idjtpcrSoo
https://youtu.be/gX5WUNjXmVE
Мислех си, че и аз мога да ги приемам, но се оказа, че този обхват е празен при мен, с почти същия Айком. :|
Ще се опитам за 'закача' една логопериодична антена към скенера за проба, и ако хвана нещо интересно ще пиша.
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified) Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-600 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-606 & PL-310ET, Sony ICF-7601 & ICF-SW22
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Revo Heritage G2 Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, Albrecht DR70, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R, Wouxun KG-UV9D Plus & KG-UV6D
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение

gat3way
Мнения: 193
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 73 times

Re: Milsat пирати

Мнение от gat3way » чет ное 03, 2016 5:10 pm

О, не, требе си антена, дори бих казал логопериодичната за ТВ е долу малко над минимума. Рязал съм си дипол за 260MHz, не е като нищо да не се приема, виждат се едва-едва няколко idle канала, но нищо не се чува разбираемо поне, всичко се дави в пращене. Живо чудо е с тези пичове дето го ловят с портативния скенер с гумената антенка толкова добре, но може би на тяхната локация е по-добре, а може и да е някой спътник с по-мощни транспондери - както казах, "западните" не ги ловя от терасата. А може и да не е от геостационарен спътник, има няколко на елиптична орбита (TacSat), които също имат такива UHF транспондери, но от тях нищо не съм чувал досега.

Всъщност, и руснаците имат няколко подобни спътника (Меридиан), но ползват малко по-високи честоти (276-279MHz) и са на орбита тип Молния - силно "сплесната" елиптична такава, за да покриват северните райони на които геостационарните спътници са им прекалено "ниско", за да е практичен приема от тях. Тези меридианите търкалят и цивилен и военнен трафик. Обаче са значително по-трудни за прослушване и за тях ще трябва да местя антената на северната тераса най-малкото.

gat3way
Мнения: 193
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 73 times

Re: Milsat пирати

Мнение от gat3way » чет мар 01, 2018 5:24 pm

Отдавна не бях слушал по тези честоти...малко руски пирати (спътникът най-вероятно е Skynet 5B - на позиция 53E):

https://www.youtube.com/watch?v=xiLmSA7wYwU
These users thanked the author gat3way for the post:
RADIOTO (чет мар 01, 2018 8:02 pm)
Rating: 12.5%

radiolubitel
Мнения: 482
Регистриран на: вт юли 05, 2016 4:57 pm
Has thanked: 188 times
Been thanked: 111 times

Re: Milsat пирати

Мнение от radiolubitel » пет мар 02, 2018 7:42 am

Освен Яги антени за 260 MHz, в UHF-Satcom има показана спирална антена, което ми говори за кръгова поляризация на спътниковия сигнал.
Последна промяна от radiolubitel на пет мар 02, 2018 10:31 am, променено общо 1 път.

gat3way
Мнения: 193
Регистриран на: чет окт 13, 2016 7:19 am
Has thanked: 6 times
Been thanked: 73 times

Re: Milsat пирати

Мнение от gat3way » пет мар 02, 2018 10:26 am

Кръгова е да.

Потребителски аватар
Георги
Мнения: 1512
Регистриран на: ср юни 29, 2016 10:27 am
Местоположение: София, QTH locator: KN12PP78
Has thanked: 342 times
Been thanked: 407 times
Контакти:

Re: Milsat SATCOM пирати

Мнение от Георги » ср яну 23, 2019 7:44 pm

Ето най-накрая, след години пренебрегване на този обхват моите първи приеми на бразилски сателитни пирати тук в София, или по-точно на околовръстното шосе. :dance:

Видета са две, ето първото, което е по-интересно заради по-чистия сигнал накрая:Иначе показва силата на сигнала с обикновена антена на Айкома и то в движение. :idea:

Второто видео е направено в статично положение на същата локация на обед, на която първото свършва:Честотата е видна - 255,550 , а вчера и друг колега е хванал същите "потребители" в Англия, но на друга честота и с по-сериозно оборудване:

These users thanked the author Георги for the post (total 2):
RADIOTO (чет яну 24, 2019 6:11 am) • Georgi Bancov (чет яну 24, 2019 8:18 am)
Rating: 25%
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified) Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-600 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-606 & PL-310ET, Sony ICF-7601 & ICF-SW22
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Revo Heritage G2 Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, Albrecht DR70, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R, Wouxun KG-UV9D Plus & KG-UV6D
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение

Отговори