Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Дискусия за всичко около родните и чуждестранните медии.

Модератор: Георги

plamen_2_1984
Мнения: 2
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 5:14 pm
Has thanked: 0
Been thanked: 0

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от plamen_2_1984 » ср яну 17, 2018 5:39 pm

Като дойде времето на летните ще пуснат и за тях ако искаш повече информация отвори Web Cafe bg

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » ср яну 17, 2018 7:46 pm

Любомир Минчев купи хърватски сателитен оператор
Сделката за Total TV отпушва продажбата на цялата CME, собственик на "БТВ медиа груп"

https://www.capital.bg/biznes/kompanii/ ... _operator/
Българският бизнесмен Любомир Минчев е придобил малкия хърватски доставчик на сателитна телевизия Total TV. Транзакцията е станала факт чрез регистрираното в Холандия дружество V-Investment Holdings, в което Минчев е собственик, съобщи SeeNews, като цитира информация от продавача United Group.

Самостоятелен проект

Минчев съобщи пред "Капитал", че сделката за Total TV e негова лична инвестиция и не касае компанията му - системния интегратор "Телелинк България", в която е акционер и председател на борда на директорите. Той не разкри каква е стойността на транзакцията. "Няма да има връзка между оператора и "Телелинк", а става дума за мой донякъде опортюнистичен проект", призна бизнесменът. "Total TV не е голям оператор и по тази причина мога да си позволя да направя подобна сделка", каза още Минчев. Според него връзките му с United Group датират от доста години и преди време едно от дъщерните дружества на "Телелинк" е работило с групата.

Като част от сделката с Минчев от United Group са се съгласили да осигуряват пълна техническа помощ на Total TV през преходния 12-месечен период на прехвърляне на собствеността, съобщи хърватската преса. Според Минчев това е добре за компанията, тъй като досега той никога не е работил в сателитния бизнес и тепърва ще се запознава с особеностите му. Бизнесменът допълни, че е пред подписване на още една подобна сделка в Адриатическия регион, но с друг продавач, без да даде повече подробности.

Зелена светлина

Чрез продажбата на Total TV United Group излиза от пазара на сателитна телевизия в Хърватия и отваря пътя си към придобиването на местната национална телевизия Nova TV, която купи през миналото лято като част от сделката за хърватските и словенските активи на Central European Media Enterprises (CME). Стойността на транзакцията беше 230 млн. евро и местните регулатори поставиха продажбата на Total TV като условие за одобряване на сделката със CME. Хърватското законодателство забранява един собственик да държи eдновременно телевизионни канали и оператори. United Group има дейност в няколко балкански държави, сред които Сърбия, Босна и Херцеговина и Македония. В медийната и телекомуникационна група акционери са американският фонд KKR и Европейската банка за възстановяване и развитие (EБВР).

Сделката също така отваря и пътя към продажбата на цялата СМЕ, която e собственик и на българската "БТВ медиа груп". Най-вероятният купувач на мажоритарен дял в нея според агенция Reuters е китайският холдинг СEFC China Energy в консорциум с чешки инвеститори. Продажбата на хърватските и словенските активи е основно изискване от китайците, за да бъде даден ход на продажбата на останалия бизнес - в България, Румъния, Словакия и Чешката република.

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » вт яну 30, 2018 2:43 pm

БНТ ще излъчва Олимпийските игри в Пьонгчанг
http://news.bnt.bg/bg/a/bnt-shche-izlch ... piada-2018
Зрителите на БНТ ще могат да наблюдават на живо най-интересните моменти от Олимпийските игри в южнокорейския град Пьонгчанг, които ще се проведат от 9 до 25 февруари....
These users thanked the author RADIOTO for the post:
PGF (ср яну 31, 2018 7:51 am)
Rating: 12.5%

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » пет фев 09, 2018 3:21 pm

Днес две новини за БГ ТВ:

Българската телевизия BiT има нов собственик

https://news.bg/deals/balgarskata-telev ... venik.html
Българската "Би Ай Телевизия" вече има нов собственик - телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той я е купил от досегашните собственици братята Румен и Павел Вълневи, а сделката вече е финализирана........

bTV изпраща 2017-а с ръст на приходите и печалбата

https://news.bg/business/btv-izprashta- ... lbata.html
С ръст на приходите и печалбата "БТВ медиа груп" изпраща 2017 година. Според съобщението за финансовите резултати на компанията-майка Central European Media Enterprises (CME) през изминалите 12 месеца приходите на българската група са се увеличили с 6,46% до 77,341 милиона долара или до 134,221 милиона лева .........

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » чет апр 05, 2018 4:59 am

Вкусно и богато или умно и важно

https://m.capital.bg/politika_i_ikonomi ... o_i_vajno/


От началото на април БНТ започна да работи по нова програмна схема. Целият сектор - рекламен и медиен, очакваше с интерес да чуе каква е стратегията, която ще формира облика на обществената телевизия, след като тя коренно промени мениджърския си екип.

Ролята на БНТ в сегашната медийна ситуация е ключова, защото тя може да произвежда предавания, които са непосилни за комерсиалните телевизии, но важни за хората - публицистика, коментари, независими разследвания. При непрекъснатите опити медийната среда да бъде поставена под контрола на властта или близки до нея интереси опасността за БНТ е да се включи във все по-големия сив и послушен хор.


Обновлението на съдържанието е един от основните ангажименти на новия генерален директор Константин Каменаров. За някои от промените, предложени от екипа му, реакциите бяха положителни. Начинът, по който те се случиха, обаче събра и немалко критики.


Една част от наблюдателите видяха в новата програмна схема по-малко място за сериозна публицистика и по-голям акцент върху развлекателното съдържание.


Новостите в програмата


В ефира на обществената телевизия вече се излъчва играта "Стани богат". Това е и най-силно рекламираният нов проект по БНТ, който се определя от сегашното ръководството като ключов. Играта е програмирана преди "Лека нощ, деца" и централната новинарска емисия "По света и у нас" в праймтайма (най-гледаното телевизионно време) на БНТ. По данни на рейтинговата агенция ГАРБ, с която БНТ работи, излъчването на първите две-три предавания са повишили рейтинга на медиата близо три пъти в този часови пояс (19.00-19.55 - бел. ред.) в сравнение с преди старта на играта. Ако средният дял от аудиторията на БНТ в праймтайма през март е бил 3.5%, по време на излъчването на "Стани богат" вече е 9.7%.


Другата новост е, че кулинарното предаване на Ути Бъчваров "Бързо, лесно, вкусно" също пада от ефира, но на негово място той ще води друго - "Вкусната Европа", което ще се излъчва всеки делничен ден от седмицата. От новата програмна схема на телевизията отпадат и две аналитични публицистични предавания - "Плюс това", което вървеше в събота сутринта с водещи Георги Милков и Милена Цветанска, изглежда, вече е излишно и аналитичното предаване за международна политика "Светът е седем" на Жени Атанасова и Йоана Левиева. На журналистите не е предоставена възможността да предложат промени в рубриките или да развият концепции за нови.


Нов формат с нов основен водещ в сутрешния блок, изтегляне на културната програма към БНТ2, праймтайм за "Открито" на Валя Ахчиева в ефира на обществената телевизия - това са част от промените в програмната схема, които генералният директор на БНТ Константин Каменаров обяви в интервю за "24 часа". ("Капитал" изпрати до БНТ въпроси за промените в програмната схема, но не получи отговор.)


Засега основният акцент е върху развлекателното съдържание. Остава да се види ще се развива ли най-важният жанр - публицистиката, и как.


Според медийния анализатор и преподавател по медийно право в Софийския университет проф. Нели Огнянова по дефиниция обществената телевизия има дълг да се обръща към хората не само като към потребители, но и като към граждани. "Тя трябва да работи за утвърждаване на ценностите на демокрацията - това е правно задължение, държавите от ЕС са го записали в договорите", коментира Огнянова. Тя обръща внимание, че когато една обществена телевизия започне да се грижи "да излизаме усмихнати от къщи" (цитат от интервюто на Константин Каменаров - бел. ред.), нека изведе на преден план също и своята критична и контролна функция, както и ролята си на форум за значими обществени дебати – дори форумът понякога да изглежда като безпощадна говорилня, категорична е преподавателката по медийно право.


Рекламният бранш отчита като положителни опитите да се вкарат предавания, които да вдигнат рейтинга на БНТ и да я направят по-конкурентна на търговските канали.


Според управляващия директор на агенция MediaS Com Александър Гагов последните програмни промени, както и политиката по продажбите за 2018, определено правят БНТ по-конкурентна на търговските телевизии в сравнение с предишни години. "Въпреки че телевизията е обществена, не е нормално най-рейтинговото ѝ предаване да е "Бразди", което е извън праймтайм и е по-скоро нишово. Друг казус, който трябва да реши БНТ чрез програмните промени, е да балансира демографската структура на аудиторията си, като увеличи дела на по-младите. Затова смятаме, че тези промени са в правилната посока от рекламна гледна точка", коментира Гагов.


Изпълнителният директор на Zenith, част от Publicis One, Александър Бирцоев също отбелязва, че забелязва положителна промяна в програмната схема на БНТ, като най-голям успех прогнозира да постигне "Стани богат" заради популярността на формата. "Не очакваме новите предавания да се отразят значително на преразпределението на бюджетите на рекламодателите в полза на БНТ в краткосрочен план, защото по-голямата част от годишните рекламни сделки вече са финализирани, а и е рано да се вадят заключения доколко успешна ще бъде промяната в програмацията", допълва Бирцоев. Според него със сигурност би било полезно да се направи по-широка рекламна кампания на новите предавания, за да може потенциалната им аудитория да разбере за тях.


Освен детайлното изреждане на промените в програмата, новите и отпадащите предавания има значение и начинът, по който телевизията, натоварена с обществени функции, осъществява промените.


В какво е проблемът


Публично ръководството на БНТ досега не е казвало дали зад промените стои някаква стратегия. За новите предавания се разбира от рекламни спотове и едно интервю на генералния директор Константин Каменаров. Накратко, съдържанието се очаква да стане "по-приятно, по-вкусно и по-бляскаво, с малко повече забавление", да има "неща за много по-разнообразни хора от тези, които искат само новини и говорилня" - защото "опасявам се, че сме се превърнали в безпощадна говорилня", казва генералният директор в интервюто за "24 часа".


Липсва яснота и как, по какъв критерий са направени промените в програмата на БНТ. Досега, когато такива са се правили, телевизията винаги е стъпвала в решенията си на предварително направени социологически проучвания за нагласите и интересите на зрителите. Резултатите от тях са били публично представяни едновременно с програмната стратегия на БНТ, за да бъде по-убедително защитена тя. Генералният директор твърди, че промените се правят след допитване и социологическо проучване. Те обаче не са публично оповестени.


Изявленията в медиите повече объркват, а не изясняват намеренията. Така например в коментар пред "Клуб Z" Константин Каменаров обяснява, че "голямата идея е вторият канал (БНТ2 - бел. ред.) да се превърне в нишов канал - за образование и култура". По същата тема пред "24 часа" той обяснява друго - "промяната ще запази цялото съдържание, изисквано от лиценза". Как точно ще се запази една политематична програма и едновременно ще стане тематична/нишова? Според професор Нели Огнянова това логично поражда въпроса - как се извършват промени в БНТ2 без промяна на лицензията? Тя дава пример: новините на БНТ1 и БНТ2 сега са отделни, защото по лицензии изискванията към тях са различни – БНТ2 трябва да има не по-малко от 50 на сто регионални новини. Сега научаваме, че двете програми ще имат общи новини. "БНТ ще има своите новини, които ще се излъчват по БНТ2. Новините на БНТ2 няма да ги има вече. Общи новини – по коя лицензия", пита проф. Огнянова.


Председателят на СЕМ София Владимирова коментира пред "Капитал", че в регулатора не е постъпвало искане за промяна на лицензията на БНТ2. "Каквито и промени да бъдат предприети, СЕМ трябва да бъде уведомен по закон. Намерението да се промени БНТ2 не ме изненадва, защото то бе декларирано от г-н Каменаров още когато представяше концепцията си за развитието на тевизията по време на конкурса", коментира Владимирова.
These users thanked the author RADIOTO for the post:
PGF (чет апр 05, 2018 1:49 pm)
Rating: 12.5%

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » ср юни 20, 2018 3:14 pm

За първи път абонатите на телевизия в България намаляват
2017 година ще остане в историята като първата, в която броят на абонатите на платена телевизия намаляват, макар и с малко. Броят им достига 1,82 милиона, като спада с 0,2% спрямо 2016 г., показва годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
https://news.bg/business/za-parvi-pat-a ... yavat.html

Да им пожелаем Добре дошли при ефирна телевизия. ;-)

Потребителски аватар
PGF
Мнения: 1771
Регистриран на: вт юли 05, 2016 3:52 pm
Местоположение: SOFIA
Has thanked: 932 times
Been thanked: 164 times

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от PGF » ср юни 20, 2018 7:10 pm

Време беше. Крайно време е разумните потребители да се ориентират към ефира. Дори и в платената му форма. Ако се появи такава.
tv tuners - Strong 8201, Technisat DIGIPALT2, Humax HD Fox T2, Synaps Bit2
antenna-21 el. Yagi DL6WU Design-
Gain -15dBd F-586 MHz
chanel amplifier 'Teroz' 586 MHz.
Gain 15dB, Noise - 0.8 dB

Отговори