Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Дискусия за всичко около родните и чуждестранните медии.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
palman
Мнения: 397
Регистриран на: чет авг 25, 2016 11:46 am
Has thanked: 2 times
Been thanked: 20 times

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от palman » чет юни 21, 2018 9:06 am

Слагайте антени насочени на запад важи и за София .Стига сте плащали грешни пари за боклуци на сателарки и кабеларки.С колективна антена една на блока ще се приемат всички ефирни и трангранични.Обърнете се за съдействие към Цифроним

Потребителски аватар
Atlantique
Мнения: 33
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 8:02 pm
Местоположение: Sofia / Sandrovo | София / Сандрово
Has thanked: 30 times
Been thanked: 3 times

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от Atlantique » чет юни 21, 2018 12:24 pm

RADIOTO написа:
ср юни 20, 2018 3:14 pm
За първи път абонатите на телевизия в България намаляват
2017 година ще остане в историята като първата, в която броят на абонатите на платена телевизия намаляват, макар и с малко. Броят им достига 1,82 милиона, като спада с 0,2% спрямо 2016 г., показва годишният доклад на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
https://news.bg/business/za-parvi-pat-a ... yavat.html
Да им пожелаем Добре дошли при ефирна телевизия. ;-)
Годишно населението в страната намалява с ок. 0,6-0,8%, така че темпа на намаление на платени абонати е дори по-нисък от темпа на намаление на населението (!) :!:
Отделно, че броят на домакинствата на ефирна телевизия почти не се измерва, защото ползването на услугата не е свързано напр. с месечно плащане.

Изобщо, ако не им беше малко неудобно за пред ЕС, българските власти с удоволствие щяха да спрат всякакви безплатни излъчвания на радио и телевизия, и да принудят всички да плащат.
Но, все пак имат и друг аргумент - хората които не плащат за достъп, също са избиратели, и трябва да бъдат манипулирани по някакъв начин, в угода на властта. Т.е. някакви минимални средства за цифровизация вероятно ще продължи да има, но не повече от това, 10-12% от домакинствата да бъдат облъчвани по съответния начин...

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » чет юни 21, 2018 4:34 pm

:o почти 1% на година. Това вероятно са гастърбайтери и напусналите този свят.
Значи процентно от броя на населението са се увеличили?

Потребителски аватар
Atlantique
Мнения: 33
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 8:02 pm
Местоположение: Sofia / Sandrovo | София / Сандрово
Has thanked: 30 times
Been thanked: 3 times

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от Atlantique » съб юни 23, 2018 4:01 pm

Трудно е да се каже, дали дела на платения прием е нарастнал.

Измерванията като правило се правят на база на домакинства, а не на отделни хора.
Познавам домакинства дори с 2 платени абонамента за телевизия, има и такива с 2 телевизора в едно жилище - с платен и с ефирен прием, има такива с платен прием в жилище в града, а с ефирен на село или на вилата, и т.н. Това, както и укриването на абонати от редица платени доставчици, прави всякакви оценки приблизителни.

Потребителски аватар
Atlantique
Мнения: 33
Регистриран на: ср сеп 07, 2016 8:02 pm
Местоположение: Sofia / Sandrovo | София / Сандрово
Has thanked: 30 times
Been thanked: 3 times

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от Atlantique » съб юни 23, 2018 4:04 pm

Публикуваните наскоро резултати на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд.
Докладът се публикува за седма поредна година, като за първи път България е включена в него. Потвърждава се, но вече и с по-точни данни, че БНТ отспъпва значително на БТВ и НТВ по гледаемост, но пък има по-голямо доверие в информацията която представя.

-- общо състояние на медийната среда
-- водещи източници за новини сред печат, радио и телевизия
-- водещи източници за новини сред онлайн сайтове
-- водещи източници за новини сред печат, радио, телевизия и интернет
-- използавни устройства за достъп онлайн
-- доверие в медиите

........................................

http://www.digitalnewsreport.org/survey ... aria-2018/
digitalnewsreport.org/survey/2018/bulgaria-2018/

Reuters Institute for the Study of Journalism: Digital News Report 2018
...

Television remains an important source of news in Bulgaria, with the online sites of leading broadcasters most heavily used. The Nova Broadcasting Group runs a series of channels and websites including Nova TV (55% online reach) and abv.bg (48%), a popular news portal built on the back of Bulgaria’s biggest email service. For many years, Nova was owned by Sweden’s Modern Times Group, which invested heavily in both radio and online, including acquiring vbox7.com the Bulgarian equivalent of YouTube. The group is in the process of being sold to the Czech billionaire Petr Kellner.

BTV, the second most popular news broadcaster in our survey, also runs a series of TV channels, radio stations, and websites. It too is foreign-owned, having originally been established as a partnership between the Bulgarian mogul Krasimir Gergov and Rupert Murdoch’s News Corp. A common feature among the leading TV channels is a reluctance to criticise the top political leaders, allowing statements by both the prime minister and the opposition leaders to go unchallenged.

Public broadcaster Bulgarian National Television (BNT) is less popular in terms of reach than commercial rivals, but remains the most trusted for news in our survey. However, the TV service has recently been accused of underplaying the size of anti-government protests, and continuing to employ a host who made a rude gesture towards an activist on an evening talk show. The broadcasting regulator, the Council for Electronic Media (CEM), is politically dominated by supporters of the ruling party.

...
Изображение

http://bnr.bg/horizont/post/100985236/i ... informacia

Институт "Ройтерс": Най-много българи вярват на БНР като източник на достоверна информация
публикувано на 19.06.18 в 12:04 | обновено на 19.06.18 в 15:05
Автор: Весела Владкова
Най-много българи вярват на БНР като източник на достоверна информация.

По скалата от 1 до 10 оценката за БНР за достоверност на информацията е 7.29, сочи проучване на Института за изследване на журналистиката "Ройтерс" към университета в Оксфорд.

Анализът показва, че едва 38 процента от българите имат доверие в новините. Това е един от най-ниските резултати от всички страни, които намират място в новия медиен доклад на института.

Докладът се публикува за седма поредна година, като за първи път страната ни е включена в него.

В онлайн изследването са се включили 2021 българи. Като цяло данните от доклада са събрани от сътрудници на института и допитване до над 74 хиляди души в 37 различни държави – 25 от които европейски.

Генералният директор на Българското национално радио Александър Велев подчерта, че обществените радио и телевизия в цяла Европа се характеризират с това, че имат най-високо доверие:

"Това е трайна тенденция. В морето от лъжливи новини, от неточна и некоректна информация, общественото радио и телевизия се отличават с това, че при тях информацията е проверена, че в ефир не може да излезе нещо, което не е проверено и не е сигурно, че е така. Другото нещо е навикът за слушане на новините от Радиото и Телевизията".

Основното правило в журналистиката е информацията да бъде проверена. Един път непроверена информация води до срив в доверието, подчерта той.

Генералният директор на БНР отчете ръст от около 10% на потребителите на БНР в интернет за последната година. Той посочи, че освен текст, в сайта на Радиото могат и да се слушат новините.

Директорът на БНР посочи и кое отблъсква аудиторията от слушане на новини:

"Отмина времето на тези големи осведомителни бюлетини, които правят националните телевизии. В Германия централната емисия е 15-30 мин. Кой има възможността в днешно време да седи 1 час пред телевизора? Другото, което отблъсква хората, според мен, е това, че ние ги заливаме с отрицателна информация много често. Мисля, че ние го променихме това в новините на БНР до голяма степен. Тази отрицателна информация – за катастрофи, за загинали, насажда у хората негативно чувство. Това кара хората да не вярват на новините и да не ги харесват ".

Потребителски аватар
PGF
Мнения: 1771
Регистриран на: вт юли 05, 2016 3:52 pm
Местоположение: SOFIA
Has thanked: 932 times
Been thanked: 164 times

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от PGF » съб юни 23, 2018 4:26 pm

Пазара е толкова изкривен, че телевизиите предпочитат да лапат от кабеларките вместо да плащат за излъчване. Трябва да се приложи някакъв икономически модел които да ги привлече към ефира. Например с коригиране на рекламите по кабеларките и пренасочването им към ефира.
tv tuners - Strong 8201, Technisat DIGIPALT2, Humax HD Fox T2, Synaps Bit2
antenna-21 el. Yagi DL6WU Design-
Gain -15dBd F-586 MHz
chanel amplifier 'Teroz' 586 MHz.
Gain 15dB, Noise - 0.8 dB

Потребителски аватар
RADIOTO
Мнения: 1405
Регистриран на: вт юни 28, 2016 7:49 pm
Has thanked: 307 times
Been thanked: 345 times
Контакти:

Re: Новини от/за телевизиите - News from/about TV

Мнение от RADIOTO » пет авг 17, 2018 11:39 am

Заради профилактика временно ще спре сигналът на БНТ в някои градове

Заради техническа профилактика временно се налага спирането на съоръженията, излъчващи програмата на БНТ за периода 01.09 - 30.09.2018 г. Спирането на излъчването ще бъде в интервала 9.00-17.00 часа.

График за спиране на съоръженията, излъчващи програмите на Българската национална телевизия за извършване на месечна профилактика през месец септември 2018 г.:
http://news.bnt.bg/bg/a/zaradi-profilak ... oi-gradove
These users thanked the author RADIOTO for the post:
PGF (пет авг 17, 2018 12:46 pm)
Rating: 12.5%

Отговори