Антени/Приемници/Усилватели - Радио

Място за дискусия на приемници, антени и друга радио техника, предназначена за DX приеми.

Модератор: Георги

Потребителски аватар
RADIOTO
Has thanked: 4543 times
Been thanked: 5477 times
Контакти:

Re: Антени/Приемници/Усилватели - Радио

Мнение от RADIOTO »

Аз ползвам.
RADIOTO написа: пет окт 19, 2018 8:53 am Днес получих още една придобивка за подобряване на приемната техника:

Поръчал съм го на 30 септември, почти три седмици пътува до България.
Следях го с тракинг номера, първо обиколи три града в САаЩ, а след това и три града в Германия, накрая мина през Румъния и благополучно вчера на българска територия.
Бях решил поне месец по-рано да го купувам, но когато стигнах до плащането освен цена на стоката и шипинг имаше и такса (мито) за износ извън САЩ, което ме спря и не платих. Разгледах всички предложения и видях, че тази такса я има при всички продавачи в различни размери. Всички ползваха Global Shipping program.

След ново търсене от кой продавач ще е най-евтино, като се съобразят и трите цена, шипинг и такса "износ" го поръчах.
До сега не купувах от американци, защото когато дойде Sony XDR S3HD от САЩ, трябваше да ходя по митници, да плащам ДДС и т.н. Предпочитах да купувам от Европа.
Обаче сега останах приятно изненадан, че пратката дойде директно при мен без обикаляне по митницата. Обаче на етикета и имаше засепен от горе друг, на който пишеше, че пристига от Германия т.е. таксата "Износ" си заслужаваше :lol: , защото са го преетикирали в Германия и тук нямаше нужда от митница. Вероятно там някой се е занимавал със освобождаването от митницата.

Първото ми впечатление: работи на 110V, а в нета бях виждал спецификация, че работи от 110V до 240V. Но това е поправимо ;-) ще ползвам адаптер, то и сонито е на 110в.
Когато е "в движение" ще споделя отново.

P.S. Малко съм раздвоен.

На "Control unit" пише 110V:
Изображение

А в manual-а 100-240V
Изображение

Не знам на кое да вярвам :shock: :shock: :shock: .
RADIOTO написа: вт окт 29, 2019 7:39 am Снощи колегата SAT DX BG ме пита за моя ротор за антената, та погледнах цените.
Преди година съм го взел за 63,49 $ + шипинг, а сега почват от 100 $ + шипинг :

Изображение

Дали заради търговската война с Китай или просто инфлация?
Голяма разлика за една година.
Потребителски аватар
Георги
Has thanked: 4747 times
Been thanked: 7679 times
Контакти:

Мнение от Георги »

В Банско преди време си поиграх с едно по-малко от джобно радийце, всъщност голямо колкото запалка.
На източен балкон приема безпроблемно Белград 1, 2, 202 и Каролина от Бесна кобила. :character-cookiemonster:

В това видео за целите на демонстрацията съм го свързал със звуков кабел(да не кажа аудио кабел) към един Peaq:
QTH: Sofia Süd (KN12PP78)
FM Home: Sony XDR-F1HD & XDR-S3HD, Kenwood KT 6040(Modified), Onkyo T9990 Ant. MD-10 & Körner 9.2
FM Mobile: Blaupunkt London RDM 169 & Daytona MP53 & Madrid C70, RCD300
FM Portable: Eton E1(Modified), Tecsun PL-390, Sangean ATS 909W(Modified) & ATS 909X
MW: Panasonic RF-2200 & RF-1115, Sony ICF-5900W Ant. C.Crane & Tecsun AN-200
SW Home: Kenwood R-1000 Ant. Delta 40-HP
SW Portable: Panasonic RF-B65, XHDATA D-808, Tecsun PL-880 & PL-365, Eton Field & Executive + many more
DAB Home: Yamaha T-D500, Sangean DDR-31, Hama DIT2000M & DIT2010, Dual IR-6S Ant. 3H-VHF-16-LOG
DAB Mobile: Pioneer DEH-X6600DAB, Blaupunkt Woodstock DAB54
DAB Portable: Panasonic RF-D10, Philips AE9011/02, Sony XDR-P1DBP & XDR-V1BTD, Sangean WFR-28D, TechnoTrend P1
SDR: NooElec NESDR Mini2 with R820T2 Tuner & NooElec NESDR SMArt
DMR: Wouxun KG-D901, Yanton DM-980
DRM: Morphy Richards 27024
CB: K-PO DX5000, Albrecht AE6110, Midland Alan 52 Ant. Sigma Skip Master 5/8
HAM: Icom IC-E208, Icom IC-E7 & IC-E91, Yaesu VX-7R & FT-50R
PMR: Midland G9, Icom IC-4088SR GMRS: Uniden GMR5089-2CKHS & GMR3740-3CK
Scanners Mobile: Icom IC-R100, Uniden UBC9000XLT & BCT8 & BCT15X Ant. Diamond
Scanners Portable: Yaesu VR-160, Icom IC-R3, Uniden UBC125XLT & UBC3300XLT

Изображение Изображение Изображение
noobfm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 216 times

Мнение от noobfm »

Да попитам за приемник Denver DAB-42. Има ли опция за показване на РДС? При натискане на Меню бутона показва [No Radiotext], [No PTY], [No Name]. Това ме кара на мисълта, че трябва да показва, но не го прави. Има ли начин да се оправи?
Приемна техника: TEF6686 Portable Mini, RTL-SDR Dipole Kit Antenna
Radio Note FM - http://notefmbg.free.bg/
Потребителски аватар
Nikata
Has thanked: 386 times
Been thanked: 279 times

Мнение от Nikata »

noobfm написа: вт авг 29, 2023 3:48 pm Да попитам за приемник Denver DAB-42. Има ли опция за показване на РДС? При натискане на Меню бутона показва [No Radiotext], [No PTY], [No Name]. Това ме кара на мисълта, че трябва да показва, но не го прави. Има ли начин да се оправи?
Ами аз имах въпросния денвър но опцията си беше включена. Вероятно имате проблем с самия приемник не мисля че има вариант да се опрваи но може и да има начин.
FM-Receiver portable - TEF6686 5.1LNA/XHDATA-D808
DAB/DAB+ Receiver - Panasonic RF-D-10/Denver dab 42
SDR-/RTL-SDR V.3/Airspy HF+ Discovery
FM-antena-home- 2-closed Dipole and 3el yagi and 5el yagi
Потребителски аватар
coolsat
Has thanked: 188 times
Been thanked: 37 times

Мнение от coolsat »

Трябва да има, предавателя близо ли е от който приемате сигнал?
noobfm
Has thanked: 8 times
Been thanked: 216 times

Мнение от noobfm »

coolsat написа: вт авг 29, 2023 5:58 pm Трябва да има, предавателя близо ли е от който приемате сигнал?
И вкъщи, и където и да е, не излиза нищо. На терасата ми, БНР Хоризонт Варна е със сила 80dB - перфектен сигнал, но не излиза нито RDS, нито радиотекст. Радио Фреш - също толкова силно, но няма.
Приемна техника: TEF6686 Portable Mini, RTL-SDR Dipole Kit Antenna
Radio Note FM - http://notefmbg.free.bg/
Потребителски аватар
Evgeni59
Has thanked: 19 times
Been thanked: 111 times

Мнение от Evgeni59 »

noobfm написа: вт авг 29, 2023 7:31 pm И вкъщи, и където и да е, не излиза нищо. На терасата ми, БНР Хоризонт Варна е със сила 80dB - перфектен сигнал, но не излиза нито RDS, нито радиотекст. Радио Фреш - също толкова силно, но няма.
Хмм, интересен случай - доколкото помня тези Денвъри бяха с Frontier Silicon чипове, които въобще нямат опции, свързани с RDS.. Евентуално изпробвай да му направиш един фабричен ресет (Factory Reset) от менюто, може пък и да се получи, най-лошия вариант е да си получил дефектна бройка, както получих аз от една продавачка в ОЛХ... продава върнати стоки от Германия и е въпрос на късмет на каква бройка ще случиш (моята, която получих от тази продавачка дори не се включваше и я върнах..)
FM Receivers: TEF6686 5.1 LNA; PEAQ PDR-050; Technisat Techniradio 3; Xiaomi Redmi 4X Spirit2 - AEX 8.1.0
LW/MW/SW Receivers: TEF6686 5.1 LNA; Silvercrest SWDR 500 C1
DAB+ Receivers: PEAQ PDR-050; Technisat Techniradio 3
Отговори

Върни се в “Техника / Equipment”